hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran P5+1'in yapısına itiraz etti

    İran P5+1in yapısına itiraz etti
    expand

    İran, nükleer müzakerelerde bulunduğu "P5 artı 1" grubunun yapısının değişmesi gerektiğini, "bu gruptaki ülkelerle güven sorunu bulunduğu için başka ülkelerin de katılımı için teklifte bulunduğunu" bildirdi.

    İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, Tahran Bildirisi'ne rağmen İran aleyhinde yaptırım kararına "evet" oyu veren "P5 artı 1" grubunun yapısının değiştirilmesi için öneride bulunduklarını söyledi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin, artı Almanya'dan oluşan grubun güven sorununa yol açtığını savunan Mutteki, "Bu yüzden, bu grubun yapısının değişmesini istiyoruz. Başka ülkelerin de katılımı için teklifte bulunduk" ifadesini kullandı.

    Mutteki, ayrıca Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu UAEK) ile uranyum takası konusunda görüşmeye hazır olduklarını yineledi ve bunun da UAEK'nın alt yapıyı hazırlamasına bağlı olduğunu ifade etti.

    İran ve "5 artı 1" ülkeleri arasında nükleer konularda yapılan müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine BM Güvenlik Konseyi, bu ülke aleyhinde yaptırım kararları almıştı.

    Viyana Grubu'nun uranyum takasını öngören Tahran Bildirisi'ne olumsuz cevap vermeleri üzerine bu görüşmelerden de bir sonuca ulaşılamamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow