hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül, İran'a yaptırımları sorguladı

    Gül, İrana yaptırımları sorguladı
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran'ın nükleer arayışlarını durdurmada bir araç olarak yaptırımların ne denli etkili olacağını sorguladı.

    Birleşmiş Milletler’in yıllık Genel Kurulu için New York’ta bulunan Gül, The Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta Türkiye’nin BM tarafından İran’a uygulanacak yaptırımlara uyacağını da belirtti.

    Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Gül, İsrail mayıs ayında Gazze’ye gitmeye çalışan gemilere düzenlediği ve dokuz kişinin ölümüne sonuçlanan baskın nedeniyle özür dileyene dek iki ülke arasındaki ilişkilerde bir iyiye gitme olmayacağını belirtti.

    Gül, Türkiye’nin nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda kararlı olduğunu ve İran ile yaşanan gerginliğe diplomatik çözüm için ısrar ettiğini söyledi.

    Abdullah Gül, “Türkiye ABD ve diğerleri ile hem gözle görülebilir hem de görünmez bir şekilde İran’ın atom silahı geliştirmesini önleyecek bir anlaşma için gayret sarfediyor” dedi.

    Ancak Gül, İran’ı cezalandırmak amacıyla uygulanacak ekonomik önlemlerin “verimsiz” olacağını söyledi.

    Cumhurbaşkanı, “Genelde bu tür adımlar beraberinde risk de getirir, insanlar arasında nefret ve düşmanlık duygularını körükler” dedi.

    Gül ayrıca İsrail’in mayıs ayında dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan gemi baskını konusunda “bu gözardı edilebilecek bir şey değil” dedi.

    Gül, bu konuda İsrail’e uluslararası hukukun uygulanması gerektiğini belirtti ve , “İşte ancak o zaman normalleşmeden söz edebiliriz” dedi.

    Gül ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in baskın nedeniyle özür dilemediği gerekçesiyle kendisiyle önceden planlanmış bir görüşmeye katılmadığı yolundaki iddiasını da redetti.

    Gül, “Ben herhangi bir toplantıyı iptal etmedim” dedi ve programında böyle bir buluşmanın olmadığını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow