hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'nin Bakü elçiliğine 'tanıdık' bir isim!

    ABDnin Bakü elçiliğine tanıdık bir isim
    expand

    Ermeni lobisi "Azerbaycan yanlısı" diyerek karşı çıktı, onay süreci aylar sürdü ama sonunda kritik bir aşama daha geçildi. Obama yönetiminin Bakü Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği Matt Bryza, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden sonunda onay aldı. Bryza'nın önünde şimdi Senato Genel Kurulu'nda yapılacak oylama var.

    Amerika'daki Ermeni lobisi, son çıkar savaşını büyükelçi atamaları üzerinde veriyor.

    Ancak lobi; o mücadelenin bir ayağında dün Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılan oylamada beklemediği bir yara aldı.

    Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Bakü'ye büyükelçi olarak atamak istediği, Ermeni lobisinin şiddetle karşı çıktığı isim Matt Bryza, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nce onaylandı.

    Ağustos ayında yapılması planlanan, ama California'nın Demokrat senatörü tarafından engellenen oylamada, Bryza'nın büyükelçiliği 2'ye karşı 12 oyla kabul edildi.

    Bryza ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı'nı ve AGİT Minsk grubunun eş başkanlığını yapmış, bölge sorunlarına hakim bir isim.

    Ermeni lobisinin kaygıları da Bryza'nın bölgede geçirdiği uzun zamandan kaynaklanıyor.

    Diaspora Ermenileri, Bryza'nın Azerbaycan hükümeti ile yakın ilişkilerde bulunduğunu,,  bu nedenle bölgenin sorunlarını iyi idare edemeyeceği iddiasında.

    Bryza'nın 1915 olaylarını açıkça soykırım olarak tanımlamamış olması da Ermenilerin kendisine cephe almasının sebeplerinden.

    İtirazların başka bir dayanağı da Matthew Bryza'nın bir Türkle Zeyno Baran'la olan evliliği. Bryza'nın Hudson Enstitüsü Avrasya Politikası ve Türkiye uzmanı Zeyno Baran'la olan evliliği, tarafsızlığını korumakta zorlanacağı iddialarını beraberinde getiriyor.

    Bryza'ya Bakü yolunu açacak olan bir sonraki aşama Senato Genel Kurulu'ndaki oylama. Ancak bu oylamaya da herhangi bir senatorün engel koyma hakkı var.

    Ermeni lobisi kamuoyu oluşturma çalışmalarına devam ediyor. Senatörleri mektup ve telefon yağmuruna tutuyor.

    Obama'nın Türkiye için düşündüğü Büyükelçi Francis Ricciardone'nin ataması da aynı aşamada takıldı.

    Cumhuriyetçilerin;  gittiği ülkelerde hükümetlerle arasına mesafe koyamadığı gerekçesiyle Riccardone ismini istemediği konuşuluyor.

    Ricciardone isminin Senato Genel Kurulu'nda ne zaman oylanacağı hala bilinmiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow