hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD ile İran diplomatik kanal mı kuruyor?

    ABD ile İran diplomatik kanal mı kuruyor
    expand

    BM'de gerçek gündem İran oldu. İddialara göre, Amerikan yönetimi diyalog, hatta doğrudan diplomatik temas kapısını açmaya hazır. İsrail'in Haaretz gazetesinin iddiasına göre, Amerikalı ve İranlı diplomatlar "gizli diplomatik kanal" kurulması için New York'ta görüştü.

    Habere göre, temas New York'ta Birleşmiş Milletler binasında gerçekleşti.

    Gizli görüşmelere, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile beraber New York'ta bulunan heyetin bazı üyeleri de dahil oldu.

    İran tarafı, geçen hafta Amerikalı dağcı Sarah Shroud'un serbest bırakılmasına karşılık bir jest beklentisi içinde.

    Amerikan yönetiminden de nükleer müzakereler için sıcak mesajlar var.

    Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Ahmedinecad'ın "müzakereye alternatif göremediği" yolundaki sözlerini değerlendirdi; "İran yeniden masaya oturmak istediği sinyalini veriyor" dedi.

    Amerikan tarafı, "Yaptırımlar İran üzerinde beklenenden de etkili oldu" diyor.

    Rusya-İran arasındaki askeri ilişkiye devam

    Bu arada, Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımları çerçevesinde İran'a S-300 satışı yapmayacağını açıklamasına rağmen Tahran ile askeri işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.

    Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlara uyulması kararnamesini imzaladığını belirterek, "Kararname, İran ile askeri-teknik işbirliğini geliştirme için herhangi bir imkanın olmadığı 7 silahlanma kategorisini kapsıyor" dedi.

    Ryabkov, tüm bunlara rağmen İran ile askeri işbirliğini devam ettirebileceklerini belirterek, "Böyle bir işbirliği fırsatının olduğu başka boyutlar ve projeler bulunmakta" dedi.

    BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarına rağmen Rusya-İran askeri işbirliğinin tam anlamıyla durmayacağını ve bunu geliştirmenin imkanları olduğunu vurgulayan Ryabkov, "Rusya, diğer ülkelerle askeri işbirliği ve silah satışı konusunda her zaman sorumlu davranmıştır ve davranmaya da devam edecektir" diye konuştu.

    Washington, Moskova'nın, BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik yaptırımlara uyma kararını memnuniyetle karşıladı. BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik yaptırımlara sürekli karşı çıkan ve sorunun diplomatik yollardan çözülmesini savunan Rusya, İran'ın nükleer programının sivil amaçlı olduğunu ispatlayamadığı gerekçesiyle sonunda yaptırımlara destek vermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow