hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'li dağcıyı İran'dan Türkiye kurtarmış!..

    ABDli dağcıyı İrandan Türkiye kurtarmış..
    expand

    İran'da bir yılı aşkın süredir casusluk suçlamasıyla tutuklu bulunan üç ABD'li dağcıdan, geçtiğimiz hafta serbest bırakılan Sarah Shourd'un kurtarılmasında Türkiye'nin büyük payı olduğu ortaya çıktı.

    "O" teşekkür geçtiğimiz hafta, İran'daki bir yıllık hapis cezasından sonra salıverilen ABD'li dağcı Sarah Shourd'tan geldi.

    Shourd BM zirvesi nedeniyle ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu bizzat ziyaret etti, kurtarılmasındaki emekleri sebebiyle Türk hükümetine minnetlerini sundu.

    Shourd, 2009 yılının temmuz ayında nişanlısı ve bir arkadaşı ile birlikte İran-Irak sınırında tırmanış yapıyordu, İran'lı güvenlik güçlerince sebep göstermeden yakalandılar, casusluk suçlaması ile de hapse konuldular.

    Tüm dünya ayağa kalktı, ABD 3 dağcının iadesi için kolları sıvadı, komşu Yunanistan'da dağcıları kurtarmak için devreye girdi ama nafile.

    Geçtiğimiz hafta, İran ani bir kararla genç kadını serbest bıraktı, ülkesine gönderdi. sebebini de açıklamadı.

    Ama "o" kurtuluş hikayesinde Türkiye'nin payının çok büyük olduğu ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu New York'ta ziyaret eden Shourd Türk yetkililere minnetini sundu.

    Yalnız Shourd'un Bakan Davutoğlundan bir isteği daha vardı. O da geri de kalan nişanlısı ve arkadaşının da serbest kalmasında Türkiye'nin yeniden arabuluculuk yapması. Davutoğlu Shourd'a net olarak söz vermedi ancak temennilerini iletti.

    Halen Tahran Cezaevi'nde tutulan Josh Fattal ve Shane Bauer ülkeye yasadışı yollarla girmek ve casuslukla suçluyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow