hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lübnan'dan Türkiye'yi kızdıracak karar

    Lübnandan Türkiyeyi kızdıracak karar
    expand

    Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi kızdıracak karar, İsrail derken Lübnan'dan geldi. Lübnan hükümeti, Rum yönetimiyle Doğu Akdeniz'de "münhasır ekonomik belirlenmesi" çalışmalarını onayladı. Söz şimdi Lübnan Parlamentosu'nda.

    Rum Ticaret Bakanı Andonis Paşalidis, Lübnan Ticaret Bakanı Muhammed Safati ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Akdeniz'de münhasır ekonomik alan sınırları belirleme talebimizi Lübnan hükümeti onayladı ve meclise gönderdi" dedi.

    Lübnanlı Bakan Muhammed Safati ile önceki gün görüşen Rum Bakan Andonis Paşalidis, iki ülkenin doğu Akdeniz'i paylaşan münhasır ekonomik alan konusunu masaya yatırdığını belirterek, 'Sayın bakan bana Lübnan Bakanlar Kurulu'nun deniz sınır hattının belirlenmesi talebimizi görüşerek kabul ettiğini ve prosedürün tamamlanması için konunun Lübnan Meclisi önünde bulunduğunu haber verdi' diye konuştu.

    Paşalidis, sınır belirleme taleplerinin İsrail Lübnan ve Kıbrıs adası arasında zengin doğalgazı yatakları bulunmasının ardından yapıldığını da kaydetti.

    Kıbrıs Rum yönetimi geçtiğimiz yıllarda Mısır ile ekonomik münhasır alan sınırlarını belirleyen anlaşma imzalamış Türkiye'nin büyük tepkisi üzerine Lübnan ve Suriye benzer anlaşmalar imzalamaktan kaçınmıştı.

    Ekonomik münhasır alan Türkiye'nin imzalamayarak taraf olmadığı ancak oy çokluğuyla BM'de kabul edilen Uluslararası Deniz Hukuku'na dayanılarak ortaya çıkan bir tanım.

    Buna göre, ülkeler 200 deniz mili uzaklığa kadar olan deniz bölgelerini, kıyıdaş ülkeler ile anlaşmalar imzalayarak egemenlikleri altındaki ekonomik münhasır alan olarak paylaşabiliyor.

    Böylece denizin altındaki petrol ve doğalgaz gibi doğal kaynakları sahipleniyor.

    Türkiye doğu Akdeniz'de hakları olduğu ve Rumların da KKTC'yi yok sayarak tek başına denizi paylaşan anlaşmalar imzalayamayacağı gerekçesiyle tepki gösteriyor. Rumlar Kıbrıs adasının güney bölgesini parselleyerek uluslar arası ihaleye çıkmış ve Amerikan Noble şirketi de Kıbrıs ile İsrail arasında çok zengin doğalgaz yatakları bulduğunu açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow