hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ETA'nın ateşkesine operasyonlu cevap

    ETAnın ateşkesine operasyonlu cevap
    expand

    İspanya hükümeti, Bask bölgesinin bağımsızlığı için faaliyet gösteren terör örgütü ETA'ya karşı operasyonlarda kararlı. Örgütün bu ay başında ilan ettiği tek taraflı ateşkes hükümete yeterli gelmedi. Dün geceki operasyonda yedi kişi örgütle bağlantılı oldukları şüphesiyle tutuklandı. Beklenti net. Örgütün tamamen silah bırakması.

    5 Eylül'de ateşkes ilan etti.

    Ama İspanyol hükümeti, Bask bölgesinin bağımsızlığı için faaliyet gösteren ETA örgütünün eylemsizlik kararını yeterli bulmadı.

    Gece yarısı düzenlenen operasyonla terör örgütü ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen yedi kişiyi tutuklandı.

    Gerekçe, bu yedi kişinin tek taraflı ilan edilen ateşkes öncesi ve sonrasında örgüte uluslararası destek sağlamaya çalışması.

    İspanyol hükümeti ve siyasi partilere göre, örgütün ateşkes ilan etmiş olması yetersiz. Çünkü ETA'nın sicili ateşkes konusunda sorunlu.

    Geçmişte ilan ettiği ateşkesi yine tek taraflı olarak bozduğu biliniyor. Bu yüzden artık beklenti bir ilan edilip bir ihlal edilen eylemsizlik kararları değil.

    İçişleri Bakanlığı açıklamalar zaman kaybı diyor. Asıl beklenti örgütün yıllardır sürdürdüğü şiddete son verip tamamen silah bırakması.

    Ve silahlı mücadeleyi terk ettiğini de uluslararası topluma göstermesi.

    ETA, 800 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Örgüt Amerika'nın ve AB'nin terör örgütleri listesinde.

    Hükümet'le ETA arasında 2006 yılında yapılan ve ülkede büyük tartışma yaratan görüşmeler, ETA'nın Madrid Havaalanı'nda düzenlediği bombalı saldırıyla çökmüştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow