hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suriye lideri Esad İran'da...

    Suriye lideri Esad İranda...
    expand

    Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinacad ile bir araya geldi.

    Ahmedinecad,ülkesi ile Suriye arsındaki yakınlaşmanın bölgede güvenlik, barış ve huzurun sağlanmasında etkili olduğunu söyledi.

    İran Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Ahmedinecad Tahran'ı ziyaret eden Esad ile iki ülke ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

    Ahmedinecad, görüşmede, Suriye ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmenin önemine değindi ve bunların siyasi ilişkilerle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.

    İki ülke ilişkilerinin geçmiş yıllara göre daha da gelişerek pekiştiğini kaydeden Ahmedinecad, "Tahran ve Şam'ın yakınlaşması bölge güvenliği, barışı vehuzuru için etkili ve tayin edicidir" dedi.

    "ABD ve İsrail'in bölgede itibarlarını kaybettiğini" savunan Ahmedinecad, "Bölgedeki şartlar yine bölge halkları lehine gelişiyor ve değişiyor" diye konuştu.

    Suriye lideri Esad da iki ülke ilişkilerini, "derin ve köklü" olarak niteledi ve bu yönde son yıllarda çok büyük adımlar atıldığını, ancak yine de mevcut potansiyelden tam yararlanılamadığını söyledi.

    İran ve Suriye'nin mevcut işbirliğini bölge ülkeleri ile halklarınınlehine olacak şekilde geliştirebileceğini kaydeden Esad, çok taraflı anlaşmaların bölge için ekonomi, siyaset ve güvenlik alanlarında getirileri olacağını ifade etti.

    Esad, "İki ülke arasındaki müzakere, işbirliği ve yakınlaşma bölgededireniş, barış ve güvenliğin lehinedir" diye konuştu.

    Esad'ın,dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

    Tahran - Şam yakınlaşması

    Suriye lideri, göreve geldiği 2000'den bu yana İran'ı sekizinci kez ziyaret ediyor.

    Esad, en son 19 Ağustos 2009'da Tahran'da resmi temaslarda bulunmuştu.

    İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad da son beş yılda Suriye'yi beş kez ziyaret etti. Ahmedinecad, en son 18 Eylül'de Şam'da temaslarda bulunmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow