hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Clinton'dan Davutoğlu'na "WikiLeaks" özrü

    Clintondan Davutoğluna WikiLeaks özrü
    expand

    WikiLeaks belgelerinin yankıları sürerken Washinton'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, belgeler konusunda ABD tarafından önceden yapılan bilgilendirmeye teşekkür etti. ABD cephesinden ilk resmi açıklama ise Clinton'dan geldi. Belgelerin açıklanmasından üzüntü duyduklarını belirten Clinton, gizli görüşmelerin kamu çıkarına hizmet ettiğini savundu. Davutoğlu, Clinton'un kendisinden özür dilediğini açıkladı.

    ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Wikileaks internet sitesinin Amerikan Dışişleri Bakanlığının gizli yazışmalarıyla ilgili belgeleri yayımlamasının "uluslararası topluma karşı bir saldırı" olduğunu belirtti.

    Clinton düzenlediği basın toplantısında, bunun sadece Amerikan diplomatik çıkarlarına yönelik bir saldırı olmadığını, aynı zamanda uluslararası topluma karşı bir saldırı olduğunu belirtti.

    Clinton, 250 bin gizli belgenin yayımlanmasını kınayarak, ABD'nin, gizli olması gereken bilgilerin açıklanmasından derin üzüntü duyduğunu kaydetti.

    ABD Dışişleri Bakanı Clinton ayrıca, belgelerin, uluslararası toplumun İran'ın nükleer programı konusundaki kaygılarını doğruladığını da belirtti.

    Bu arada Beyaz Saray, bunun "ciddi bir suç" olduğunu bildirdi.

    Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, gizli belgeleri yayınlayan Wikileaks internet sitesi ve bu belgeleri sızdıran kişilerin "suçlu" olduklarını ve bu durumun yasaların ihlali anlamına geldiğini açıkladı.

    Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, WikiLeaks belgeleriyle ilgili güvenlik uyarısı yaptı ve "Gizli bilgilerle ilgili önlemler gözden geçirilsin" dedi.

    Davutoğlu-Clinton grüşmesi

    ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washinton'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

    Davutoğlu, Türk basın mensuplarına yönelik düzenlediği basın toplantısında, mevkidaşı Clinton ile görüşmesinden bahsetti.

    Washington'a önceden planlanmış bir program çerçevesinde geldiklerini belirten Davutoğlu, Clinton ile uzun ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

    Davutoğlu, Clinton ile uluslararası konularda sık sık bir araya geldiklerini ifade ederek, "Ancak belli aralıklarla dosyaların bütünün gözden geçirilmesi için görüşmeler yapılması gerekliliği vardı. Bu sebeple bu geziyi planlamıştık. Ancak dün Wikileaks'te ortaya çıkan ve o çerçevede belgeler dolayısıyla görüşmemiz biraz daha özel bir anlam taşımış olmuş. Ancak görüşmemizin tümüne bu konu egemen olmadı" dedi.

    Wikileaks ile ilgili konunun hem ABD'nin kredibilitesi hem Türkiye'nin gerek ABD ve diğer ülkelerle yürüttüğü temaslar açısından, hem de Türk dış politikasının değişik unsurları açısından önem taşıyan bir gelişme olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Bunu tabii ki görmezden gelemezdik ve öncelikli bu konuyu kendisiyle detaylı olarak görüştüm. Sadece Türkiye değil, birçok ülkeyle ilgili binlerce belge söz konusu. Bu belgelerin otantikliğini, gerçekliğini tartışacak durumda değiliz biz. Bu bizim tartışacağımız bir konu değil, ABD'nin kendisiyle ilgili bir husus, onlar da bunu reddetmiyor, konfirme de etmiyor ama ortada da böyle bir gerçek var. Dolayısıyla görüşmemizin ana odak noktasını bunların oluşturması da normaldi."

    Davutoğlu, belgelerle ilgili olarak, "Bunların ortaya çıkması Türk dış politikasının temel ilkelerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağı gibi, Türk-Amerikan ilişkilerine bakışımızda da bir değişikliğe sebebiyet vermez. Biz başka ülkelerin diplomatları üzerinden politika, onların yaptığı analizler, yorumlar üzerinden dış politika yürütmeyiz" dedi.

    "Özür beyan etti"

    Bakan Clinton'ın bu konuda duyduğu üzüntüyü dile getirdi getirdiğini ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'den, hükümetimizden, ismen bizler de geçtiği için Sayın Başbakanımızdan, bizlerden bu gelişme dolayısıyla özür beyan ettiler" dedi.

    Clinton'un özel olarak ısrarla bir hususu paylaştığını dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu: "(Clinton) diplomatların analizlerinin yönetimlerinin siyasi iradesini ve yaklaşımını her zaman belirleme noktasında mutlak olmadığını, yansıtamayabileceğini de vurguladı. Gerek daha önceki Amerikan Dışişleri bakanlarının, ama özellikle kendisinin bizimle ilişkileri gerekse Obama'nın Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkileri ve siyasi düzeyde ilişkiler bağlamında mutlak saygı esaslarında ve Türk dış politikasının temel ilkeleri çerçevesinde, Türk dış politikasını takdirle takip ettiklerini vurgulayarak, bu hususlara dayandığını ifade etti. Bu tür raporların siyasi liderlerin tutumlarını yansıtmayacağını ifade ettiler."

    Davutoğlu, görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, bu tür raporların siyasi liderlerin tutumlarını yansıtmayacağını ifade ettiğini belirterek, "Bunun Türk kamuoyu tarafından da böyle algılanması için gereğini yapacaklarını belirttiler" dedi.

    "Türkiye bundan gocunmaz"

    Wikileaks belgeleriyle ilgili hususun gerek başbaşa yaptıkları görüşmede detaylı olarak ele alındığını gerekse heyetler huzurunda Clinton'ın konuyu tekrar dile getirdiğini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Bizim için belgelerle ilgili durum son derece açık ve sarihtir. Türkiye devlet geleneğine sahip, Osmanlıdan beri gelen güçlü arşivleri olan, köklü bir diplomasiye sahip bir ülkedir. Dış politikamız hem siyaset anlamında hem de ahlaki tutarlılık anlamında çok açık ve net prensiplere dayalıdır. Şunu açık söyleyeyim, bütün diğer ülkelerin de arşivleri açılsa her şey de paylaşılsa bundan da gocunmaz Türkiye. Çünkü bizim dış politikamızda ikili bir dil yoktur, bizim dış politikamızda kamuoyunca bilindiğinde yüzümüzü kızartacak, bu anlamda yanlış bir intiba uyandıracak herhangi bir husus yoktur. Çok açık ve ilkesel bir dış politika takip ediyoruz ve bunu gururla takip ediyoruz. Sahip olduğumuz tarihi tecrübeyle sahip olduğumuz olağanüstü jeopolitik konumla bu politikayı takip etmeye devam edeceğiz."

    "Diplomasinin 11 Eylül'ü doğrudur"

    Türkiye'nin açık, ilkesel, küresel ve bölgesel barışı hedef edinen bir dış politika takip ettiğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti: "O bakımdan tabii ki bu belgelerin dışarı sızması, böyle bir belge, dedikodu ortamının dahi oluşması, diplomasi tarihi açısından büyük bir şanssızlık olmuştur. Tabii mutlaka ABD'li yetkililer kendi içlerindeki değerlendirmeyi yapacaklar. Ama bunların ortaya çıkması Türk dış politikasının temel ilkelerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağı gibi, Türk-Amerikan ilişkilerine bakışımızda da bir değişikliğe sebebiyet vermez.

    Aynı şekilde belgelerde Türkiye'nin ilişkileriyle ilgili değişik ülke ve liderlerle ilgili hususlar da söz konusu olduğu için söylüyorum, o ülkelerle yürüttüğümüz dış politika stratejisini de etkilemez. Biz başka ülkelerin diplomatları üzerinden politika, onların yaptığı analizler, yorumlar üzerinden dış politika yürütmeyiz.

    Doğru olduğuna inandığımız politikayı gür bir sesle dünyanın her yerinde dile getiririz, dile getirmeye devam ederiz. Eğer yanlış gördüğümüz bir dış politika oryantasyonu varsa herhangi bir dış politika yaklaşımı varsa herhangi bir dost, komşu veya müttefik ülkeden... Onu da dile getirmekten çekinmeyiz. O bakımdan 'Diplomasinin 11 Eylülü' gibi ifadeler var. Doğrudur. Bu gerçekten diplomasi tarihi açısından, bir akademisyen olarak da baktığımda son derece yeni, çarpıcı, ilginç bir tecrübedir. Sonuçlarını hep beraber göreceğiz."

    Görüşme öncesi basın açıklaması

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Wikileaks belgeleri için, ABD tarafından önceden yapılan bilgilendirmeye teşekkür etti.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washinton'daki temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

    ABD Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen görüşmenin öncesindeki ortak basın açıklamasında Davutoğlu, Clinton'a Wikileaks belgeleriyle ilgili kendilerine önceden verilen bilgilendirme için teşekkürlerini dile getirdi.

    "Dışişleri Bakanlığında bulunmak ve dostum ve çalışma arkadaşım Bakan Clinton'la çeşitli gündem maddelerini ele alma şansına erişmek benim için büyük bir mutluluk ve onur" diyen Davutoğlu, Türk Amerikan ilişkilerinin model ve stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu kaydetti.

    Davutoğlu, "Dolayısıyla belgeler de (Wikileaks) dahil olmak üzere bugün paylaşacağımız çok çeşitli gündem maddeleri var. Önceden yapılan bilgilendirme için (Wikileaks belgeleri) teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

    Türk dış politikasının ilkeli, vizyon sahibi, zaman testinden geçmiş, şeffaf bir dış politika olduğunu belirten Davutoğlu, buna ABD ile ilişkilerin de dahil olduğunu belirtti.

    Davutoğlu, Amerikan yönetimiyle koordinasyon halinde bölgesel ve küresel barışın sağlanması yolunda da aynı ilkeli politikayı takip edeceklerini vurguladı.

    Clinton: "İlişkileri güçlendirmeye çok bağlıyız"

    ABD Dışişleri Bakanı Clinton da, açıklamasına "Hem çalışma arkadaşım hem de dostum Davutoğlu'nu Dışişleri Bakanlığında ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" diyerek başladı.

    Davutoğlu'yla son 22 ayda yakından tanıştıklarını ifade eden Clinton, bir dizi konuyu ele almak üzere bugün tekrar bir araya gelmelerinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.

    Türkiye ile ABD'nin dünyadaki en önemli ikili ilişkilerden birine sahip olduğunu belirten Clinton, "Bu ilişkiyi güçlendirme ve derinleştirmeyi sürdürmeye çok bağlıyız" dedi.

    Dışişleri Bakanı Davutoğlu'yla görüşmenin kendisi için her zaman çok yapıcı olduğunu söyleyen Clinton, "Çünkü, sadece Türkiye ve ABD'nin birlikte yapabileceği, yapılması gereken çok fazla şeyimiz var" diye konuştu.

    ABD Başsavcısı'na göre cezai soruşturma mevcut

    Bu arada ABD Başsavcısı Eric Holder, Wikileaks internet sitesi tarafından yayımlanan belgelerle ilgili olarak "etkin ve devam eden bir cezai soruşturmanın" mevcut olduğunu söyledi.

    Holder, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, belgelerin yayımlanmasıyla ilgili olarak cezai soruşturmanın yürütüldüğünü belirterek, sorumlu bulunanların aleyhinde dava açılacağını söyledi.

    Beyaz Saray da hükümete bağlı dairelere, gizli belgelerle ilgili prosedürleri sıkılaştırmaları talimatını verdi.

    Bütçe ve Yönetim Bürosu'ndan verilen talimatta, yeni prosedürlerin, "kullanıcıların, işlerini etkili biçimde yapmaları için gereken bilgiden daha fazlasına erişmemelerini, aynı zamanda, gizli hükümet talimatlarının kullanımı konusundaki kısıtlamaların uygulanmasını ve medyanın yeterliliklerinin kaldırılmasını sağlayacağı" bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow