hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avrupa böyle kış görmedi!..

    Avrupa böyle kış görmedi..
    expand

    Hafta sonundaki Noel tatili öncesi Avrupa’yı etkisi altına alan sert kış, kıta çapında ulaşımı felç etti. Ulaşımdaki sorunlar nedeniyle gıda ürünlerinin fiyatında da yükselme görüldüğü, posta şirketlerinin Noel hediyelerini zamanında teslim etmede zorlandığı belirtildi.

    İngiltere:
    Avrupa’nın en işlek havaalanı olan Londra’daki Heathrow’da seferler kısıtlı sayıda yapılabilirken havaalanında mahsur yolcular, tuvalet kuyruklarından, telefonlarını şarj edememe ve ceplerindeki paranın azalmasından yakınmaya başladı.

    İngiltere’de sıfırın altında 17’ye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle kar yağışının devam edeceği uyarısında bulundu. İskandinavya'nın bazı bölgelerinde termometreler -20 dereceyi gördü. Meteoroloji uzmanları İngiltere'de aralık ayının 1910'dan bu yana en düşük hava sıcaklığının yaşandığı ay olabileceğini açıkladı.

    İtalya:
    İtalya’nın Floransa ve Pisa kentlerindeki havaalanlarında seferler yapılmaya başlanırken evsiz 2 kişi donarak öldü.

    Almanya:
    Frankfurt Havaalanı’nda seferler aksarken Hamburg’da Lufthansa, Frankfurt’a bütün, Londra ve Paris’e ise bazı seferlerini iptal etti.

    Almanya Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer ise gece uçuşlarına konulan yasakların gevşetilmesi çağrısında bulundu. Ancak hava ulaşımdaki aksaklıkların daha günlerce devam edeceği ve Noel öncesinde normale dönemeyeceği belirtildi. Yoğun kar yağışı ve soğuk havanın etkilediği ulaşım tamamen felce uğramış durumda. Hafta sonunda Almanya ve Avrupa çapında yüzlerce uçuş iptal edilmişti. Frankfurt Havaalanı'ndan yapılan açıklamaya göre, kar nedeniyle verilen tehlike alarmı sona ermedi.



    İptal edilen uçuşlar, geciken trenler, kar nedeniyle kapanan otobanlar Avrupa’da Noel heyecanını kabusa dönüştürdü. Almanya’da “ICE" olarak bilinen hızlı yolcu trenlerine de ülke çapında saatte en fazla 200 kilometre hız yapmaları talimatı verildi. ICE trenleri, normal şartlar altında bazı hatlarda saatte 300 kilometreye kadar hız yapabiliyor. Almanya'nın batısında önlem olarak ağırlığı 7.5 tonu geçen kamyonların trafiğe çıkması yasaklandı. Yine de çok sayıda kaza meydana geldi.

    Hızlı yolcu trenlerine de ülke çapında saatte en fazla 200 kilometre hız yapmaları talimatı verildi. Karayollarında da büyük aksamalar yaşandı ve tehlike nedeniyle büyük taşıtlara hafta sonu yasak getirildi. Kar kalınlığının 20 santimetreye kadar ulaştığı Almanya’nın Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti’nde sadece 8 saat içinde 546 kaza meydana geldi.

    FORD ÜRETİMİ DURDURDU

    Kar ve soğuk havanın ekonomide büyük sorunlara yol açtığını bildiren Deutche Welle, inşaatçılık, turizm ve gastronominin olumsuz etkilendiğini aktardı. Almanya’daki Ford fabrikası yurt dışından beklediği malzemelerin nakledilememesi nedeniyle üretime kısmen ara verdi. Alman İnşaat Endüstrisi Birliği’nden Heiko Stiepelmann sert geçen kışın büyük sorunlar yarattığını anlatırken “Alman inşaatçılık branşında üretim hayli yavaşladı. Özellikle tünel ve yol inşaatları büyük oranda etkilendi. Bu yıl ikinci kez kötü hava koşullarından etkileniyoruz. Yılın ilk üç ayında da kış kaosu yaşamıştık. Bu yıl sonuna kadar bir kez daha tekrarlarsa, ciromuzda artıya pek geçemeyeceğiz" dedi.

    Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği’nden Volker Treier, kötü havanın etkilerinin süreceğini belirtti, “Erken ve sert bastıran kış, ekonomik büyümeyi yıl sonunda aşağı çekecek. Geçen kış, sert ve uzun geçen bir kışın çeyrek büyümede yarım puan gerilemeye neden olduğunu zaten görmüştük. Şu anda yaşadığımız şey, benzer bir yöne doğru gidiyor" diye konuştu.



    Fransa:
    Fransa’nın başkenti Paris’i etkisi altına alan yoğun kar yağışı, uçak seferlerinin aksamasına ve yolcuların havaalanlarında gecelemesine yol açtı. Orly Havaalanı da dün sabah başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle kısmen kapatıldı. Charles de Gaulle Havaalanı’nda 10 uçuş iptal edildi.

    Sivil Havacılık İdaresi, yoğun kar yağışı nedeniyle havayolu şirketlerinden başkentteki tarifeli uçak seferlerinin yüzde 30'unu iptal etmelerini istedi. Paris'te, önceki gün de tarifeli uçak seferlerinin yüzde 40'ı iptal edilmişti. Yoğun kar yağışı ülke genelinde, tren seferlerinin de aksamasına yol açıyor. Noel tatilinin başlaması dolayısıyla trafiğin daha fazla yoğunlaşması bekleniyor.

    Yoğun kar sadece hava ulaşımını değil aynı zamanda demiryolu ulaşımını da aksattı. Londra, Paris ve Brüksel arasındaki demiryolu Eurostar kar nedeniyle 1.5 saatlik gecikme ile sefer yapabildi.

    Danimarka:
    Avrupa'nın birçok bölgesini etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve aşırı soğuklar Danimarka'yı da vurdu.

    Danimarka'da cuma günü başlayan yoğun kar yağışı devam ederken yetkililer kar yağışının devam edeceğini ve Noel'in karlı geçeceğini bildirdi. Köge, Greve, Roskilde, Solrod ve Lejre şehirlerinde polis macbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.

    Kopenhag Havaalanı'nda çok sayıda uçuş iptal edildi. İngiltere ve Hollanda'ya seyahat eden Danimarkalıların mahsur kaldıkları ve uçuşların iptal edilmesi yüzünden ülkelerine dönemedikleri bildirildi.

    Arhus ve Silkeborg şehirleri arasındaki otobanda çok sayıda trafik kazasının meydana geldiği, kazalarda 69 yaşındaki bir kadının hayatını yitirdiği, 89 yaşında bir adamın da karlar altında donarak ölmüş  şekilde bulunduğu bildirildi. Roskilde emniyetinden John Jensen, paletli askeri araçların devreye girdiğini belirterek, tren ve otobüs seferlerinin de iptal edildiğini, dışarıya çıkanların evden çıkmadan önce trafik ve hava durumu  hakkında bilgi edinlemelerini tavsiye ettiklerini söyledi.

    AB KOMİSYONU ALARMDA...

    Avrupa'da yoğun kar yağışı ve buzlanma havayolu trafiğini aksatmaya devam ederken, AB Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, ağır hava koşullarına hazırlıksız yakalanan havalimanlarını uyardı.

    Avrupa'da son birkaç gündür havayolu trafiğinde yaşanan yoğun aksamaların "kabul edilemez düzeye ulaştığını ve tekrarlanmaması gerektiğini" vurgulayan Kallas, ağır kış şartlarına yeterince hazırlanmayan havalimanları ve yer hizmetlerini "zincirin zayıf halkası" olarak tanımladı.

    Kallas, İskandinav ülkelerinin yaptığı gibi, Avrupa'da son yıllarda artık istisnai olmayan ağır kış şartlarına iyi hazırlanmaları halinde,  avalimanlarının bu tür durumlarda faaliyetlerini kesintisiz sürdürebileceklerini vurguladı.

    AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kallas, "havalimanları bu tür ağır hava koşullarına hazırlıklı olmalı" diyerek, önümüzdeki günlerde toplantıya çağıracağı havalimanlarının temsilcileriyle gelecekte benzer manzaraların yaşanmaması için alınacak tedbirleri görüşeceğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow