hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici krizde "ucuza kaçtı"

    Tüketici krizde ucuza kaçtı
    expand

    Kriz yılı olarak anılan 2009'da, tüketici satın alma kararını ertelemedi ancak, fiyatı daha düşük ürünleri almaya yöneldi.

    Sahibinden.com verilerine göre, tüketicinin alışveriş davranışlarında önceki yıllara göre farklılıklar gözlemlendi.

    Tüketiciler, satın alma kararı verirken daha fazla araştırma yapmaya başladı.

    Sahibinden.com Genel Müdürü Burak Ertaş, 2009 yılı içerisinde her bir kullanıcının sitede geçirdiği sürenin yüzde 8 artarak, 14 dakikaya ve ziyaret başına açtığı sayfa sayısının 34'e ulaştığını anlattı.

    Özellikle krizin iyice hissedilmeye başladığı mart ayından itibaren Sahibinden.com aracılığıyla satılan ürünlerin ortalama satış fiyatında düşüşler gözlemlendiğini kaydeden Ertaş, bununla birlikte satılan ürünlerin adetlerinde sitenin büyümesine paralel artışın, devam ettiğini belirtti.

    Ertaş, "Bu nedenle tüketicilerin alışveriş kararlarını ertelemediklerini, fakat fiyatı daha düşük ürünler almaya yöneldiklerini söyleyebiliriz" dedi.

    Yıla, 858 bin ilan ile başlayan sitenin, aktif ilan sayısının yüzde 50'den fazla artış göstererek, yılı 1 milyon 300 bin ilan ile kapattığına değinen Ertaş, 2009 yılında aktif ilan sayısındaki en fazla yükselmenin yüzde 80 oranıyla alışveriş kategorisinde yaşandığını söyledi.

    Ertaş, bu kategorinin altında yer alan bilgisayar ve cep telefonu kategorilerinin görüntülenme sayılarındaki artışın, yılın dikkat çeken verileri arasında yer aldığına dikkati çekti.

    "Tüketici ödeme güvenliğine daha fazla önem vermeye başladı"

    Burak Ertaş, geçen yıl sitenin Güvenli e-Ticaret sistemi kullanılarak satılmak istenen ürün sayısının, yüzde 135 oranında artığına işaret ederek, "Bu veriden hareketle tüketicilerin internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ödeme güvenliğine daha fazla önem vermeye başladığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

    Gerek sitedeki aktif ilan sayısı, gerek site aracılığıyla satılan ürün adetlerindeki artıştan yola çıkarak tüketicilerin elektronik ticarete her gün biraz daha yakınlaştığının söylenebileceğini vurgulayan Ertaş, 2009'da siteyi kullanan kişi sayısında yüzde 80 oranında yükselme olduğunu ve her ay 12,5 milyon farklı kişinin, Sahibinden.com'u kullandığını belirtti.

    Ertaş, Türkiye'de internet kullanım oranının her geçen gün artığına işaret ederek, Türkiye'deki 26 milyon kullanıcının sadece 3 milyonunun online alışveriş yaptığını kaydetti.

    2010 yılında bilgisayar kullanımının artması ve daha önce internetten alışveriş yapmamış kullanıcıların alışveriş için interneti tercih etmesi nedeniyle, e ticaret piyasasının daha da büyüyeceğini vurgulayan Ertaş, ekonomideki iyileşmeye paralel olarak piyasalardaki hareketlenmenin ticarete yansımasını beklediklerini, piyasalardaki hareketlenmenin, online alışverişi de pozitif yönde etkileyeceğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow