hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et fiyatları şişiriliyor mu?

    Et fiyatları şişiriliyor mu
    expand

    Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Yardımcısı Muhsin Yıldız, kırmızı et fiyatlarının yükseldiği yönündeki iddialara ilişkin, "Dana etinin kilosunu Türkiye'de 35-40 liraya satan kasap nerede var?" diye sordu.

    Bursa Kasaplar Odası Başkanı da olan Yıldız, bazı kesimlerin Türkiye'de et fiyatlarıyla ilgili şaşırtıcı bilgiler verdiğini söyledi.

    Kasapların kırmızı eti kilosu 16 liradan kestirdiğini ifade eden Yıldız, buna göre kemikli dana etinin maliyetinin 16 lira olduğunu bildirdi.

    Bu etin yüzde 25'inin kemik olarak ayrıldığını vurgulayan Yıldız, "Yani kemiksiz dana etinin kilosunun maliyeti 20 lira. Buna göre kasaplar, kuşbaşı eti kilosunu 24 liradan veriyor. En pahalı kıyma but bölümünden yapılıyor ki, bunun da kilosu 24 liradan satılıyor. Bazı kasaplar kar gözetmeksizin kaburga ve koldan yaptığı kıymayı 20 liradan verebiliyor. Dana etinin kilosunu Türkiye'de 35-40 liraya satan kasap nerede var? Ette 35-40 liralık rakamlar telaffuz ediliyor" dedi.

    Bazı kişilerin bununla yetinmeyip etin kilogram fiyatının 50 liraya ulaşacağı yolunda tahminler yürüttüğünü belirten Yıldız, "Et fiyatları şişiriliyor, kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Bu açıklamalar, tüketiciye ve sektöre hatta köylüye zarar veriyor. Köylüler, fiyatların yükseleceği umuduyla elindeki hayvanı satmıyor. Gerçek bilgilerle konuşmak gerekiyor. Türkiye'de hayvan sayısında azalma olduğu ve fiyatların yükseldiği doğrudur ama bu kadar da değil" diye konuştu.

    Yıldız, et ithalatına kesinlikle karşı çıktıklarını da ifade ederek, "Bir miktar canlı hayvan ithalatına izin verilebilir. Böylece etteki bu ateş düşürülmüş olur. Ayrıca, canlı hayvan ithalatında derici, nakliyeci, tarım işçisi, kesimhaneler gibi birçok sektör yararlanabilir. Et ithalatının kimseye faydası olmaz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow