hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizde değişiklik yapmadı

    Merkez Bankası faizde değişiklik yapmadı
    expand

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9,00 olarak uygulanacak.

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Mehmet Yörükoğlu, İbrahim Turhan, Kurul üyeleri Turalay Kenç, Abdullah Yavaş, katıldı.

    Merkez Bankası tarafından açıklanan Para Politikası Kurulu Kararında, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecinin devam ettiğini gösterdiği belirtildi.

    İç talebin kademeli bir artış eğilimi sergilerken dış talebe ilişkin belirsizliklerin sürmekte olduğu, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, istihdam koşullarındaki iyileşmenin devam etmekle beraber işsizlik oranlarının halen yüksek seviyelerde bulunduğu kaydedildi.

    Açıklamada şöyle denildi: "Kurul, enflasyonun bir müddet hedefin belirgin şekilde üzerinde dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine gireceğini ve 2011 yılının ilk aylarında hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyeceğini belirtmiştir. Temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin geçtiğimiz yıl uygulanan vergi indirimlerinin oluşturduğgu baz etkisiyle Nisan ayında da artış göstereceği, ancak hedefin altında kalmaya devam edeceği öngörülmektedir. Kurul, enflasyonun geçici de olsa yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiğini vurgulamıştır."

    Açıklamaya göre, Kurul, bu gelişmeler çerçevesinde, para ve kredi piyasalarındaki normalleşmeyi de göz önüne alarak, kriz döneminde uygulanan likidite tedbirlerinin kademeli bir şekilde geri alınmasına karar verdi.

    Bununla birlikte, son dönemdeki iyileşmeye rağmen küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu dikkate alan Kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini ifade etti.

    Açıklamada, enflasyonun görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı belirtildi.

    Faiz kararları...

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2009 yılı içerisinde yaptığı toplantılarda gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranlarını 8,50 puan düşürmüştü.

    Kurul, 19 Kasım 2009 tarihinde yaptığı toplantıda aldığı, faiz oranlarında 25 baz puanlık düşüş kararının ardından geçen 3 ayda uyguladığı faiz hadlerinde bir değişikliğe gitmemişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow