hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deve kuşu çiftlikleri birer birer kapanıyor

    Deve kuşu çiftlikleri birer birer kapanıyor
    expand

    Türkiye'de 1995 yılında kurulmaya başlanan ve sayıları 500'e kadar ulaşan deve kuşu çiftlikleri talep yetersizliği nedeniyle birer birer kapanıyor.

    Karlı bir yatırım aracı görülerek birçok ilde binlerce TL harcanarak kurulan deve kuşu çiftlikleri deve kuşu etine halkın rağbet göstermemesi nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

    Sakarya'da son birkaç yıl içinde yaklaşık 10 çiftliğin kapatıldığı ve ilde üretimin sonlandırıldığı belirtildi.

    Talebin canlandırılması ve ihracat imkanlarının artırılması amacıyla deve kuşu üreticilerinin aynı çatı altında toplanması için Bursa merkezli Devekuşu Yetiştiricileri İşletme Kooperatifi kuruldu.

    Deve Kuşu Yetiştiricileri Derneği Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak, üreticilerin bir araya gelerek organize olamamalarının sorunu büyüttüğünü ifade etti.

    Ak, "Türkiye'de deve kuşu üretimine 1995 yılında başlandı. 1997 yılında üniversitemizde ilk üretim faaliyetine başladık. 2000'li yıllarda irili ufaklı çiftlik sayısı 500'lere kadar ulaştı. Şu an üretim çok düşük düzeyde çünkü ürünlere talep yetersizliği var. Sayı birkaç bin damızlığa kadar indi. Türkiye'de en fazla 2 bin damızlık kaldı. Sektörde düzenli bir kayıt da yok. Üyelerimizde bin, kayıtlı olmayan üyelerde de bin civarı, yani 2 bini aşmayan sayılarda damızlık olduğunu tahmin ediyoruz. Bir zamanlar damızlık sayısı 10 binli rakamların üzerindeydi" dedi.

    Deve kuşu üretiminin esasında karlı bir iş olduğunu belirten Ak, üreticilerin organize olamamaları ve derisini işleyememeleri nedeniyle üretimin zararlı hale dönüştüğünü söyledi.

    Yemine mermer tozu katılıyor!

    Beşevler köyündeki lokantanın bahçesinde iki adet deve kuşu besleyen Mithat Atalay ise, deve kuşlarının yumurtasına yoğun rağbet olduğunu söyledi.

    Deve kuşu yumurtasıyla 10 kişinin rahatlıkla kahvaltı yapabildiğini belirten Atalay, "Gölcük'te çiftliği kapanan bir kişiden 2 adet deve kuşu aldık, 3 yıldan beri besliyoruz. Yumurtasıyla 10 kişi kahvaltı yapabiliyor. Yumurtasının sert olması için yemine mermer tozu katıyoruz. Yumurtasını matkapla delerek müşterilerimize servis ediyoruz" dedi.

    Deve kuşu yumurtasının bulunduğu yere örümcek gelmediğini kaydeden Atalay, "Bu nedenle yumurta kabuklarına büyük rağbet var. Dolu yumurtayı 50 TL'ye, kabuğunu 25 TL'ye satıyoruz. 30 kişi almak için sırada bekliyor. Camilerdeki örümcek ağlarını önlemek için alıyorlar. Çok yoğun bir talep var ama deve kuşları iki günde bir tane yumurta yapıyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow