hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Limon fiyatları arttı, daha da artabilir

    Limon fiyatları arttı, daha da artabilir
    expand

    Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde kayadan oyma depolarda bekletilen yatak limonlar, Rusya, Gürcistan, Romanya, Irak, İran ve Ürdün'e ihraç ediliyor. Talebin canlı olması nedeniyle yükselişe geçen limon fiyatları kış aylarında kilosu 1 lira iken 4 liraya kadar yükseldi.

    Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, beldelerinde 500 dolayındaki kayadan oyma doğal limon deposunda her yıl ortalama 4 milyon sandık limon, portakal ve greyfurtun özel kağıtlara sarılıp yatağa alındığını söyledi.

    Özendi, "Kayadan oyma depolarda hava sıcaklığı yaz kış 6 ila 8 derece arasındadır. Buradaki depolarda limon, tek kuruş elektrik parası ödenmeden korunur. Doğal soğuk hava depolarımızda saklanan limonlar, hem olgunlaşır, hem de ortamdaki nemden etkilenip daha fazla sulu hale gelir, lezzetlenir" dedi.

    İhracat limon fiyatlarını artırdı


    İç talebin canlı olması ve ihracaatın sürmesi nedeniyle yatak limon fiyatlarının arttığını belirten Ali İhsan Özendi, şu bilgileri verdi:

    "Beldemizde depolanan limonlar Rusya, Gürcistan, Romanya, Irak, İran ve Ürdün'e ihraç ediliyor. İlkbaharda sandığı 20 lira olan limon, iç talep ve ihracaatın canlı olması nedeniyle zamlandı. Depolarda limonun sandığı 35 ila 40 liradan alıcı buluyor. Limon talebi artarsa fiyatlar artar, talep azalırsa fiyatlar düşer."

    Ali İhsan Özendi, depo sahiplerinin limon için sandık başına 50 kuruş depo kirası aldığını, bu fiyatın elektrikli soğuk hava depolarına göre çok düşük olduğunu kaydetti.

    "Fiyatlar daha da artabilir"


    Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan da limon fiyatlarının yüksek olmasının yurtdışına yapılan satışlardan kaynaklandığını kaydetti.

    Yüksel Tavşan, "Piyasada şu anda en çok yatak limon satılıyor. Yatak limon miktarı kısıtlı olduğu için fiyatlar sürekli yükseliyor. Büyükşehirlerde toptancı hallerinde limonun sandığı 50 liraya kadar çıktı. Kışın kilosu marketlerde 1 liradan satılan limon şimdi 4 lira oldu. Fiyatlar daha da artabilir. Erkenci cinsi limonlar eylül ayı sonunda piyasaya çıkınca limon fiyatları düşmeye başlar" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow