hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Memurlarla hükümet pazarlığa hazırlanıyor

    Memurlarla hükümet pazarlığa hazırlanıyor
    expand

    Memurlarla hükümet toplu görüşme için 9'uncu kez masaya oturmaya hazırlanıyor. Pazar günü başlayacak pazarlık maratonu bu kez "toplu sözleşme" testi niteliğinde olacak. Konfederasyonlar, Anayasa paketinde memura toplu sözleşme hakkına yer veren hükümete "Şimdi toplu sözleşme zamanı" diyecek.

    Memurla hükümet bir kez daha 15 Ağustos randevusuna hazırlanıyor.

    9'uncu toplu görüşme pazarlığı pazar günü başlayacak.

    Yaklaşık 2 buçuk milyon memurlar adına 3 konfederasyon hem mali hem de sosyal talepleri masaya koyacak.

    Ancak bu yılın başka bir özelliği var. Bu yılki görüşmelerde rakamlar kadar tavır da önemli olacak, çok konuşulacak.

    Çünkü görüşmeler memura toplu sözleşme hakkı da getiren Anayasa değişikliği referandumunun hemen arifesinde yapılıyor. Konfederasyonlar arasında "evet" diyen de var, "hayır" diyen de...

    "Şimdi toplu sözleşme zamanı!.."

    Ama ortak nokta "bu yıl toplu sözleşmenin testi" görüşü. Her üç konfederasyon da toplu sözleşme ruhuyla masaya oturacak.

    Memur-Sen, "Görüşmeye sözleşme muamelesi yapılsın" istiyor. Kamu-Sen, "Temel hak ve özgürlükler zaten referandum konusu olamaz, masa sözleşme masası olsun" görüşünde. KESK ise, "Ya hemen şimdi toplu sözleşme ya da referandum sonucu ne olursa olsun ekimde sözleşme için buluşalım" teklifine hazırlanıyor.

    Memurlar ne istiyor?

    Yetkili konfederasyon sıfatıyla masaya oturan Memur-Sen, talepler üzerinde hala çalışıyor, henüz rakam telaffuz etmedi.

    Kamu-Sen ise, 9'uncu görüşmede 8 yılın hesabını masaya getirecek. Hükümete, "8 yıllık kaybımız yaklaşık 300 lira" diyecek. Öncelikle  bunu isteyecek.

    KESK de, memur başına ortalama 300 lira seyyanen zam talep ediyor. "Oransal zam çözüm değil" diyen KESK, en düşük memur maaşının bin 650 lira olmasını isteyecek. Açlık sınırı altında olanlar için yurttaşlık ücreti önerecek.

    15 Ağustos Pazar günü başlayacak olan toplu görüşmeler 15 gün sürecek. Uzlaşma sağlanamazsa konfederasyonlar Uzlaştırma Kurulu'na gidecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow