hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu yıl balı pahalıya tüketeceğiz

    Bu yıl balı pahalıya tüketeceğiz
    expand

    Mevsim normalleri dışındaki yağışların çiçeklerdeki bal özlerini yok ettiği için ülke genelinde bal rekoltesinde yüzde 80 oranında düşüşler olduğu, bunun da fiyatlara yansıyabileceği belirtildi.

    Konya Arıcılar Birliği Genel Sekreteri Ali Gürakar, mevsim şartlarının bu yıl bal üretimi için çok iyi olmadığını söyledi.

    Özellikle, balın oluştuğu, çiçek nektarlarının bol olduğu, mevsimsiz düşen yağışların bal üretimini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Gürakar, "Yağışın fazla olması çiçeklerdeki bal özlerini yıkayarak yok etti. Yani arı boşa gezmiş oldu. Ayrıca yağışlar arıların arazide çalışmasını da engelledi. Bu nedenle randımanlı bir bal üretimi olmadı" dedi.

    Yağışlar ve sıcaklıklar bal üretimini düşürdü

    Gürakar, çam balı üretiminin önemli merkezi konumundaki Muğla'da etkili olan sıcakların da çam balı üretimini düşürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "Arılar çam balını çiçek poleninden değil, aracı bir böcek olan Basra böceğinin salgısını kullanarak üretir. Bu böcekler de yoğunlukla Muğla'da bulunuyor. Muğla'da sıcaklardan dolayı bu böcekler geri çekildi. Bu nedenle bal üretimi de oldukça düştü.

    Çam balı üretimi için Türkiye'nin dört bir yanından arıcılar, arılarını her yıl Muğla'ya götürürdü. Ancak bu yıl bölgedeki sıcaklar nedeniyle üreticilerin büyük bölümü arılarını bölgeye götürmedi. Muğla'dan gelen arıcılar da elleri boş döndü. Hepsi büyük zarara uğradılar."

    Geçen yıl 25 kilogram bal aldıkları kovandan bu yıl 5 kilo balı zor aldıklarını anlatan Gürakar, üretimin düşmesi nedeniyle fiyatların da bu yıl geçen yıla oranla daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

    Gürakar, bal rekoltesinin düşmesi nedeniyle üreticinin ciddi anlamda zarara uğradığını dile getirerek, hiç bal üretemeyen arıcıların olduğunu kaydetti.

    Ali Gürakar, zor günler geçiren üreticiler için devletten destek beklediklerini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow