hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Garanti'nin yeni ortağı İspanyol

    Garantinin yeni ortağı İspanyol
    expand

    Türkiye'nin en büyük özel bankalarından Garanti Bankası'nın yeni ortağı İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) oldu. İspanyol bankası, Garanti'nin yüzde 24.9'luk hissesi için 5.8 milyar dolar ödedi.

    Garanti Bankası'ndaki General Electric hisselerini satın almak için bir süredir görüşmeler yapan BBVA, sonunda taraflarla anlaşmaya vardı.

    Garanti'de kontrol hissesini almak isteyen BBVA, Doğuş'un bu seçeneğe yanaşmaması üzerine bir ara bankayı almaktan vazgeçme noktasına geldi.

    Ancak daha sonra taraflar eşit yönetim modelinde uzlaştı. Buna göre BBVA, General Electric'in yüzde 18.60'lık hissesi için 3 milyar 780 milyon dolar ödeyecek. Garanti Bankası'nda Doğuş Holding'le eşit oy hakkına sahip olmak için de Doğuş'tan yüzde 6.29'luk hisseyi 2 milyar dolara satın alacak.

    Böylece Doğuş Grubu ve BBVA, Garanti'de yüzde 24.89 oranında eşit hisseye sahip olacak. Yönetim konularında ortak hareket edecek taraflar, Ferit Şahenk'in yönetim kurulu başkanı, Ergun Özen'in genel müdür olarak göreve devam etmesi konusunda da uzlaştı.

    BBVA, İspanya'nın 2. büyük bankası


    İspanya'nın ikinci büyük bankası konumunda bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A (BBVA), çok ortaklı ve tek bir hakim hissenin bulunmadığı bir kuruluş olarak biliniyor.

    Güney Amerika, Meksika, ABD, Portekiz ve Çin'de faaliyet gösteriyor.

    Toplam varlıkları yaklaşık 557 milyar euro olan bankanın 105 binin üzerinde çalışanı bulunuyor ve sahip olduğu 7 bin 362 şubeyle, 47 milyon müşterisine hizmet veriyor.

    BBVA'nın piyasa değeri, 30 Eylül 2010 itibarıyla 37.1 milyar euro seviyesinde bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow