hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Dada bizim dedemiz, pop-art sevgilimiz"

    Dada bizim dedemiz, pop-art sevgilimiz
    expand

    Onlar kendi deyimleriyle hiç de 'sanat eseri' olmayan 'eser'ler yaratıyorlar... Onlar 'Kop-Art'çılar... pardon yani "pop-art"çılar...

    Taksim’de Yunan Konsolosluğu yakınında küçük bir dükkân, her yeri kolajlarla bezeli. Kolajlar hiç yaşayamadıklarını yaşatmakta Zeki Müren’e, Andy Warhol’a, Mustafa İnan’a. Birbirinden kopuk bir bütünlük oluşturuyor dükkândaki her şey birbiriyle.

    “Kop-Art’tan Al Sana”, Taksim’de Atlas Pasajı’ndan aşağı indiğimizde Yunan Konsolosluğu’nun hemen yan tarafında küçük, sevimli bir dükkân. İlk defa bir arkadaşımla önünden geçerken görmüştüm burayı. Sonrasında ne olduğunu merak edip öğrendiklerimi, gördüklerimi herkesle paylaşmak istedim.

    İnternet üzerinden iletişime geçtikten sonra ufak bir görüşme için zaman ayarladık. Sonrasında alt kültürün, sokak sanatının, dadanın, alabildiğine özgün ve özgür kolajlarla kaplı duvarların olduğu bu yere gittim.

    Bir yandan buranın hikâyesini merak ediyor, bir yandan da dükkânda bulunan kişiye özel kıyafetlere, tuvalet giydirilmiş Zeki Müren kolajına, Andy Warhol’a ve yine bir kolaja konu olmuş genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk akademisyenlerinden Mustafa İnan’a göz atarken; küçük bir sehpa üzerinde duran fanzinleri, graffiti hakkındaki dergileri, duvarlardaki kolajları, yerdeki küçük televizyonu, birbirinden kopuk bir bütünlük oluşturmuş olan -sokak sanatıyla ilgilenen biri için- galeriden hiçbir farkı olmayan bu küçük yeri en ince ayrıntısına kadar belleğime yazmaya çalışıyordum.

    O an dükkânda bulunan ve elitist sanata karşı durmak adına kurulmuş Kop-Art’ın kurucularından olan Gamze Fidan ile Kop-Art hakkında konuşmaya başladık. Kop-Art 2000 yılından bu yana etkinliklerini sürdüren çekirdek kadrosu Gamze Fidan, Cansu Aybar, Zeynep Turuthan'dan oluşan İstanbul doğumlu bir sanat kollektifi. Kop-Art temel olarak “tasarım bir bütündür” anlayışıyla hareket eden, giysiden  kısafilme, fanzinden kavramsal yerleştirmelere hatta -onların tanımıyla- p(art)i sahipliğine kadar birçok iş yapar. O an konuştuğumuz Gamze Fidan, esin kaynakları için “Dada bizim dedemiz, pop-art sevgilimiz” tanımını yaparak, Kop-Art hakkında kısa bir bakış açısı kazanmamızı da sağlıyor.

    Gamze Fidan, Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi aldı. Zen, Tampon ve Neoplast gibi Türk müzik sahnesinin avantgard (yenilik getiren) gruplarıyla 1991’den 1997’ye kadar çalıştı.

    Radikal’de düzeltmenlik, Söz Yayınları ve CIDC’de editörlük, TRT 1’de metin yazarlığı, Zen ve Neonline’da sahne düzenlemesi ile uğraştı. Kült ve efsanevi Türk fanzini MondoTrasho’ya katkıda bulundu. Ender, Kıyak, Hayret, Bahçe, A5, I’m Here For A Good Time gibi birçok fanzin çıkardı. Algımın Kanatları adlı üç buçuk saatlik bir film ve uzunlu kısalı bazı “ev filmleri” (Episode, Üst-Baş, Hello Where Are You, Herşey Çöpe Gider) yaptı.

    Kendi şiirlerinin yer aldığı Söz Yatağı adlı bir kitap tasarladı. 1999’da New York’a giderek takı ve jean tasarımı ile uğraştı. 2001 yılından bugüne, interaktivist vizyon tasarımı anlayışıyla kendisinin ve aynı anlayışı paylaşan başka “işbirlikçi” sanatçıların ürettiklerini, Kop-Art adı altında giysi, video-art ve p(art)i organizasyonu, enstelasyon gibi platformlarda dışa vuruyor.

    Dogz Star, Soho, Wasp, Resim ve Heykel Müzesi, Scanbul Projesi, SOS Sanat Devleti, Hafriyat, Rotterdam Post Office, KulturPalast Wedding International derken, Aralık 2006’dan bu yana kendi mekanı Kop-Art’tan Al Sana!’da çok boyutlu külliyatını ve işbirlikçi sanatçıların işlerini alıcısına sunuyor. Kop-Artistlerin tanımıyla “Kop-Art, insanın hiç de 'sanat eseri' olmayan 'eser'ler yaratabileceğinin canlı kanıtı.”
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow