hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nedim Gürsel, "Romantik Komünist"i anlattı

    Nedim Gürsel, Romantik Komünisti anlattı
    expand

    New York Üniversitesinde "Nazım Hikmet-Mahmud Derviş: Ulusal Şairler, Evrensel Şiir" adlı bir konferans düzenlendi.

    New York Üniversitesi, Kekorkian Merkezinde düzenlenen iki günlük konferansın ilk paneline, Fransa'da yaşayan yazar Nedim Gürsel konuşmacı olarak katıldı.

    Paneli yöneten New York Üniversitesi profesörlerinden Michael Gilsenan, yaşamının bir kısmını sürgünde geçiren Nazım Hikmet'i, onun gibi memleketinin dışında yaşayan Nedim Gürsel'in çok iyi anlatacağına inandıklarını, bu yüzden kendisini Paris'ten New York'a davet ettiklerini söyledi.

    Sorbonne Üniversitesinde ders de veren Nedim Gürsel Fransızca yaptığı ve İngilizce'ye çevrilen sunuşunda, Nazım Hikmet'in siyasi düşüncelerinin şiirine olan etkilerini şiirlerinden alıntılar yaparak anlattı ve kendisinin de Nazım Hikmet şiirleriyle Galatasaray Lisesinde okuduğu zamanlarda tanıştığından söz etti.

    Anadolu'nun ve memleket özleminin Hikmet'in şiirlerini siyasi fikirleri kadar beslediğini dile getiren Gürsel, Nazım Hikmet'in evrensel bir şair olduğunu, aynı zamanda da kendi halkı tarafından çok sevildiğini anlattı.

    Konferansta Bilkent Üniversitesi profesörlerinden Talat Sait Halman'ın İngilizce hazırladığı ve Hikmet'in şiirlerinin arkasındaki felsefeyi anlatan bir sunuşu okundu.

    Sunuşta Hikmet'in memleket özleminin ve duygusallığının siyasi fikirlerinden daha öne geçtiği ve Hikmet'in şiirlerini inceleyen bazı yazarların ve eleştirmenlerin kendisinden "romantik komünist" olarak söz ettikleri belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow