hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk fotoğrafçının büyük başarısı

    Türk fotoğrafçının büyük başarısı
    expand

    Tam 48 ülkeden profesyonel ve amatör olmak üzere 190 fotoğrafçı ve 80 bin fotoğrafın yarıştığı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2010’da Amatör Dal Manzara Kategorisi’nde Birincilik Ödülü, Fotoğrafçı Hayri Kodal ile Türkiye’ye geldi.

    2010 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nde Amatör Dal Manzara Kategorisi Birincilik Ödülü’nü kazanan isim açıklandı.

    Türk fotoğrafçı Hayri Kodal, çalışması ile toplamda 43 bin 745 fotoğraf arasından sıyrılarak birinci seçildi. Amatör dalda, farklı kategorilerde olmak üzere Kodal ile birlikte toplam 9 kazanan daha bulunuyor.

    Önce Cannes’ı, ardından dünyayı gezecek

    Hayri Kodal’ın The Invasion – İstila adlı fotoğrafı, Cannes’de 22-27 Nisan tarihleri arasında, 5 gün süren kutlamalarla gerçekleştirilecek Dünya Fotoğraf Festivali kapsamındaki Kazananlar Sergisi’nde gösterilecek.

    Ardından, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Global Turu kapsamında 2010 ve 2011 boyunca devam edecek dünya turnesinde, dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenecek.  

    1978 Ereğli doğumlu Hayri Kodal, ortaöğretimini takiben, çeşitli ulusal radyolarda çalıştı ve şu anda üniversitede elektronik üzerine eğitim alıyor. Kodal, fotoğrafı ile ilgili şu yorumları yaptı:

    “Düzeni ihlal etmek ve dengeyi bozmak: Şimdi sular kirletildi, hava zehirlendi, denizler yükseldi ve topraklar tüketildi. Dünya, burada olmayan bir garip yaratık tarafından istila ediliyor. Bu yaratık, kendisine ve çevresine merhametsizce zarar veriyor. Öldürüyor, kirletiyor, ihtiyacından fazla tüketiyor; gözlerini hak etmediği şeylere dikiyor, hiç paylaşmadan sadece harcıyor ve üzerinde yaşadığı dünyanın tüm dengesini alt üst ediyor. İşte ben de, bu yaratığı fotoğrafladım. Umarım, dünya olarak bu yaratığa artık dur diyebilir ve gezegenimizi kazanabiliriz. Bu duygularla, birinci olmaktan çok mutluyum, önümde 22 Nisan’da açıklanacak Yılın Amatör Fotoğrafçısı Ödülü var. Heyecanlıyım.”       

    Diğer Kategorilerdeki Kazanan 8 İsim

    •    Mimari - Marianna Marcantonini, İtalya
    •    Kavramsal ve Yapısal - Jake Lowe, Avustralya
    •    Belgesel - Fredrik Jalhed, İsveç
    •    Moda - Alex Chebotar, Rusya
    •    Müzik - Vitali Seitz, Almanya
    •    Doğabilim - Alex Goh, Malezya
    •    Portre - Richard Broken, Hollanda
    •    Spor - Maksym Gorbatskyi, Ukrayna

    Tüm kazanan amatör fotoğraflar, dünyaca ünlü fotoğrafçılar, küratörler, uluslararası öncü fotoğraf ajanslarının temsilcileri ve fotoğraf editörlerinden oluşan saygın jüri komitesi tarafından seçildi.

    Jüri Komitesi tarafından değerlendirilmeden önce ise 2010 iStockphoto resmi önseçim komitesi tarafından  ön elemeye alındı.

    iStockphoto COO’su Kelly Thompson, yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:

    "Bu, bizim bu kategori seçimine yardımcı olduğumuz ikinci yılımız. Yaratıcılık ve yeteneği desteklemeye devam edeceğiz. Tüm bu güzellikleri izlemekten büyük heyecan duyuyoruz.”



    Amatör Dalda 9 kazanandan sadece biri En Büyük Ödül’ün sahibi olacak

    Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri sonunda, Yılın Amatör Fotoğrafçısı seçilecek ve şu anda finale kalmış olan 9 kazanan isim bu alanda yarışacak. Yılın Amatör Fotoğrafçısı ise 22 Nisan akşamı gerçekleştirilecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

    Bu kişi, En Büyük Ödül’ün sahibi olarak, 5 bin dolar para ödülü ve Sony kamera kazanacak. Tören, 22 Nisan 2010 Perşembe Cannes’daki Palais des Festivals’de, Grand Lumier Theatre’de verilecek gala yemeği ile gerçekleştirilecek.

    O geceyi özel kılan bir diğer önemli ayrıntı da aynı zamanda 2010 Yılı L’Iris D’Or Sony Dünya Fotoğrafçısı Ödülü’nü kazanan fotoğrafçının açıklanacak olması. Kazanan profesyonel fotoğrafçı, 25 bin dolar para ödülünün yanı sıra profesyonel Sony kamera ekipmanına da sahip olacak.

    Dünya Fotoğraf Organizasyonu Yaratıcı Direktörü Astrid Merget, “Her yıl, bize ulaşan amatör fotoğrafların kalitesi gittikçe artıyor ve bu da bizi gerçekten çok etkiliyor. Gerçek bir amatör ile profesyonel fotoğrafçı arasındaki çizgi genellikle bulanıktır. Bu kadar fantastik kareler gördüğümüz için gerçekten gurur duyuyoruz” dedi.

    Sony Europe Dijital Görüntüleme Başkan Yardımcısı Yoshiyuki Nogami, “Dijital görüntüleme teknolojileri, doğru ellere teslim edildiğinde, herhangi bir başka medyanın yaratamayacağı kadar eşsiz duygular yaşatabilir. Bu yılın amatör fotoğraflarında bir kez daha görüyoruz ki, gerçekten desteklemekten gurur duyduğumuz yaratıcılık ve yetenek giderek artıyor” dedi.  

    İlk defa halktan kişiler Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri törenine katılabilecek. £25 olarak ücretlendirilen biletler, www.worldphotographyawards.org/festival adresli Dünya Fotoğraf Organizasyonu web sitesinden temin edilebiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow