hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Büyük Oyun' 17 Eylül'de başlıyor!..

    Büyük Oyun 17 Eylülde başlıyor..
    expand

    Uluslararası San Francisco Tiburon Film Festivali ve Uluslararası Los Angeles Güney Avrupa Film Festivali'nde 'En İyi Film' ödüllerini alan, yönetmenliğini Atıl İnaç'ın üstlendiği 'Büyük Oyun', 17 Eylül'de gösterime giriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çekimleri 2009 Kasım ayında Kuzey Irak’ta başlayan TFT Prodüksiyon yapımı film, geçen yaz dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Montreal Film Festivali’nde Kebec’lilerin büyük ilgisiyle karşılanmış, ardından Uluslararası Hindistan Kerala Film Festivali'nde açılış filmi olarak izleyiciye sunulmuştu.

    Atıl İnaç’ın Avni Özgürel’le senaryosunu yazıp yönettiği, Ayfer Özgürel’in yapımcılığını üstlendiği filmde Suzan Genç, Selen Uçer, Serdal Genç, Serkan Genç, Rana Cabbar rol alıyor.

    Filmde, Türkmen bir genç kız olan Cennet’in gözünden Ortadoğu’nun sorunları anlatılıyor.

    ABD’nin Irak’ı işgal sürecinde direnişçileri yakalamak için operasyon yapan askerlerin bastığı köyde bütün ailesini kaybeden Cennet hayatta bir başına kalır.



    Yaşamı boyunca köyünün dışına adım atmamış bu genç kız, çaresizliğin dayattığı cesaretle Kerkük'te berber olarak çalışan ağabeyi Azim'i bulmak için yola çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ama Kerkük'e vardığında ağabeyinin de bir patlamada yaralandığını ve Türkiye'deki bir hastaneye götürüldüğünü öğrenir. Ağabeyine ulaşmak için Türkiye’ye doğru zorlu bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuğu önce kaçakçılarla, sonra İslamcı bir örgütün elemanlarıyla sürdürür.

    Çatışmanın ortasında kaldılar

    Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli filmin çekimleri Kuzey Irak’ta Erbil ve Musul çevresinde başlayıp Türkiye’de Urfa ve Adıyaman bölgesinin zorlu doğa şartlarından sonra İstanbul’da tamamlandı.

    Film ekibi, büyük çoğunluğu kırsal alanda ve kaçakçıların yol güzergahında gerçekleşen çekimler sırasında birçok kez ölüm riskiyle burun buruna geldi.

    Filmin Irak’taki gece çekimlerinde ışıkların yakılmasıyla birlikte Amerikan askerleri helikopterle film setini ablukaya aldı. Film ekibi ikinci ölüm tehlikesini Malatya’nın dağlarında yaşadı. Ekip dağlarda mekan araştırması yaptığı esnada, izin alınan jandarmanın alanından çıkıldığı ve diğer bölgenin jandarma komutanlığına izin verilmediği için hedef alındı.



    'Büyük Oyun', 17 Eylül'de 28 kopya ile 11 ilde seyirciyle buluşacak.

    Filmin Amerika dağıtımını üstlenen Vanguard film dağıtım şirketi, bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen dalları da dahil 6 dalda Oscar ödülü alan 'The Hurt Locker' filmine karşıt bir açıdan bakışı yansıttığı spotuyla Amerika ve Kanada sinema izleyicilerine sunuyor.

    "Büyük Oyun"a Kazakistan 'oyun'u!..

    Bu arada filmin festival yolculuğu devam ediyor.

    Eylül ayı içinde Mısır Uluslararası Alexandria Film Festivali’nde, Uluslararası Danimarka Buster Film Festivali’nde ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde yarışacak olan 'Büyük Oyun', Kazakistan’da bu yıl 7.si düzenlenen Astana Avrasya Film Festivali’nde ise kültür bakanlığının sansürüne uğradı.

    Astana Avrasya Film Festivali yöneticileri tarafından övgülerle karşılanan ve yarışma filmi olarak festivale kabul edilen film, bir süre sonra Kazakistan Kültür Bakanlığı tarafından yasaklandığı gerekçesiyle programdan çıkarıldı.

    Festival yöneticileri Kazakistan Kültür Bakanlığı’nın festivalin ana sponsoru olması sebebiyle filmin yarışma programından çıkarılması kararına müdahele edemediklerini açıkladı. Hiç beklemedikleri bu karar karşısında şaşkın kaldıklarını ifade eden festival yöneticileri, üzüntülerini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALDIĞI ÖDÜLLER...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ** Uluslararası San Francisco Tiburon Film Festivali: En İyi Film

    ** Uluslararası Los Angeles Güney Avrupa Film Festivali: En İyi Film

    ** Doğu  Afrika ZİFF Film Festivali: Özel Ödül

    ** Uluslararası Ankara Film Festivali: En İyi Film Müziği, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Umut Vaad Eden Kadın Oyuncu

    ULUSLARARASI BASIN NE DEDİ?

    The Gazette  - Denise Duguay: Atıl İnaç’ın yönettiği ‘Büyük Oyun’ intihar eylemcisine dönüşen iki kadının sert hikayesinin etkileyici, çarpıcı ve dengeli şekilde yansıdığı filmin finaline doğru iki kadın arasındaki diyaloğu yürek parçalayıcı buldum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Independant Film Quarterly: Irak’ta süregelen savasın ortasında başlayan eşsiz bir film olan ‘Büyük Oyun’, Oscarlı ‘A Hurt Locker’ın karşı perspektiften görünüşü gibi…

    Cinemawithoutborders: Kimi soruların cevabı kolay anlaşılmaz. Atıl İnaç'ın filmi 'Büyük Oyun' birçok zor soruya cevap bulan bir yapım. Terör, terörist kimdir ve bir devletle bağı nedir gibi iğneleyici sorulara cevap aramaktadır. Yönetmen, savaşa bulaşmış, güvensiz bir yaşamın duygularını ve tutkularını yansıtmaktadır. Başkaların çatışması izleyen insan aklını rahatsız etmektedir. Film hüzünlü bir sonla bitmemesine rağmen akılda trajik izler bırakmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow