hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her 10 bebekten 1'i prematüre doğuyor

    Her 10 bebekten 1i prematüre doğuyor
    expand

    Dünyadaki her 10 bebekten birinin prematüre doğduğu bildirildi.

    Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Ocak ayı bülteninde yer alan bir makalede, dünyada yılda 130 milyon kadar doğum olduğu hatırlatılarak, erken doğumların çoğunluğunun bebeğin yaşama şansının düşük olduğu az gelişmiş ülkelerde olduğu belirtildi.

    Makalede, vaktinden önce olan doğumlarda son 20 yılda, başta Kuzey Amerika ve Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerde de "önemli artış" olduğu kaydedildi.

    1990'ların ortalarıyla 2007 arasındaki dönemde yapılan araştırmalara dayanılarak, 37 haftadan önce olan doğumların yüzde 85'inin, 70 milyon prematüre doğumla Asya ve 40 milyon prematüre doğumla Afrika'da olduğu belirtildi.

    Doğumların tümüne oranla en yüksek prematüre doğumun yüzde 12 ile Afrika'da ve yüzde 10,6 ile Kuzey Amerika'da olduğu ifade edildi.

    Avrupa'da bu oranın yüzde 6,2, Latin Amerika ve Karayibler'de yüzde 9,1 olduğu kaydedildi.

    Asya ve Afrika'daki erken doğumların çoğunun gebelik sırasında kadındaki enfeksiyonları tedavi etmek için gerekli ilaçların bulunamamasından kaynaklandığı belirtildi.

    Gelişmiş ülkelerde erken doğumların artmasının nedeninin ise geç yaşta anne olan kadınların sayısının artması, kısırlık tedavileri ve sezaryanın daha çok tercih edilmesi olduğu bildirildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow