hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kokain bağımlılığının genetik kilidi bulundu

    Kokain bağımlılığının genetik kilidi bulundu
    expand

    Kokainin neden çok fazla bağımlılık yarattığına açıklık getirecek, beyinde kilit öneme sahip bir mekanizmanın keşfedildiği bildirildi.

    İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, Amerikalı araştırmacılar, yüksek derecede bağımlılık yaratan kokainin beynin gen dizilimini değiştirmeden gen ifadesini etkileyen bir süreç vasıtasıyla beyinde değişikliklere neden olduğunu ortaya koydu.

    Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırma sırasında, aynı zamanda kronik olarak kokaine maruz kalmaktan ilk etkilenen beynin keyif almayla bağlantılı devrelerinde meydana gelen bu değişikliklerin kokain arzusunu artırıyor göründüğü belirlendi.

    Ulusal Uyuşturucu Kullanımı Enstitüsünün yöneticisi Nora Volkow, bu önemli bulgunun, kokain bağımlılığının nasıl işlediğine ilişkin anlayışlarını geliştireceğini ve olası tedavinin önünü açacağını söyledi.

    Araştırma çerçevesinde bir grup fareye tekrarlanan dozlarda kokain, ikinci gruba ise bir doz kokainle karışık tuzlu solüsyon verildi ve tekrarlanan dozlarla tek seferlik dozların etkileri incelendi.

    Birçok doz kokain verilen farelerin gen ifadesinde çarpıcı değişim ve aynı zamanda uyuşturucu madde yönünde güçlü bir tercih gözlenirken, kokainin gen ifadesinin denetimi üzerinde önemli bir rol oynayan G9a adlı bir enzimi bloke ettiği tezi doğrulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow