hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Online terapi

    Online terapi
    expand

    "Online terapi" sayesinde psikoloğa gitmekten çekinenler de artık sorunlarının çözümü için profesyonel destek alabiliyor...

    Psikolog Meltem Kavcar Sırmalı, açtığı internet sitesiyle üç yıldır hastalarına "online terapi" hizmeti veriyor.

    Sırmalı, kendisini bu siteyi kurmaya yurtdışına çıkan hastalarının yönlendirdiğini ifade ederek, "Hastalarım terapilerinin bir döneminde yurt dışına gitmek zorunda kaldıklarında kendi dil ve kültürlerinden bir terapiste ulaşamayınca, benimle nasıl iletişim kurabileceklerini sordular. Ben de 'online terapi'yi araştırdım ve uluslararası bir derneğe üye oldum. Sonra sitenin tasarımı ve yapımı için Yılın Altın Çocuğu seçilen iki genç ile yola çıktım. Bu iki genç dünyada teknik altyapısı en güçlü 'Online Terapi' sitesini kurdular" dedi.

    "Online terapi"nin son derece pratik bir yöntem olduğunu belirten Sırmalı, üç sene içinde 417 kişinin "online terapi" hizmetinden yararlandığını ve böyle bir hizmetin varlığıyla ilgili bilginin yaygınlaşması ile "online terapi" alan kişilerin sayısının hızla arttığını kaydetti.

    Sırmalı, aslında sitenin bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmediğini ancak yurt dışındaki hastalarının yanı sıra Türkiye'nin farklı şehirlerden de birçok kişinin siteye ilgi gösterdiğini belirtti.

    "Online terapi" seçeneklerinden Messenger, eposta ve telefonla yapılan görüşmelerin aynı oranlarda talep edildiğini anlatan Sırmalı, görüntülü danışma seçeneğinin diğerlerine oranla daha az ilgi gördüğünü, bunun sebeplerinin ise kişinin kim olduğunun görülmesi ve görüntülü konuşma ücretinin diğer danışma seçeneklerinden daha yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti.

    Mesleğe başladığı günden itibaren her danışanı için dosya tuttuğunu belirten Sırmalı, seneler sonra danışanlarından birinin tekrar gelmesi halinde o dönemi net hatırlamak için dosya tutmanın önemli olduğunu vurguladı.

    "Online terapi"nin tercih edilmesinde kişilerin kendisini tanıtmak zorunda olmamasının yanı sıra, zaman ve mekan özgürlüğü olduğunu söyleyen Sırmalı, sözlerine şöyle devam etti: "Muayenehaneme yakın olduğu halde 'online terapi'yi tercih eden kişiler, bir psikoloğa danıştığının çevresi tarafından bilinmesini istemeyenler, yüz yüze iletişim kurmaktan kaçınanlar, sosyal fobisi olanlar, iletişim sıkıntısı çekenler ve yurt dışında yaşayanlar. Ancak sağlık nedeniyle evlerinin ya da tedavi gördükleri kurumların dışına çıkmakta zorluk yaşayan kişiler de 'online terapi' sayesinde danışmanlık alabiliyorlar. Bu sebeple 'online terapi' hizmet açısından da önemli bir görevi yerine getiriyor."

    Online terapi bir gerekliliğin sonucu mu?


    Yüz yüze terapi yöntemini 20 yılı aşkın süredir yaptığını ve aslında ideal olan terapinin yüz yüze yapılan terapi olduğunu söyleyen psikolog Sırmalı, "online terapi"nin zamanın gereklerine göre ortaya çıkan bir yöntem olduğunu belirtti.

    Sırmalı, yüz yüze terapinin, psikoterapinin temeli olduğunu ve yüz yüze terapi yapma tecrübesi olmayan bir kişinin "online terapi" yapmaması gerektiğini vurguladı. Terapilerde güvenin önemine de değinen Sırmalı, "online terapi'de terapiste güvenin oluşması, terapistin tecrübesi ve mesleki yetkinliği ile doğru orantılıdır. Eğer siz mesleki yetkinliğe ve uzun senelere dayanan bir tecrübeye sahipseniz, danışanınız sizi görmüyor olsa da size güvenebiliyor. Neticede danışanın da güvenmek için kendisine göre kriterleri var" diye konuştu.

    Sırmalı, "online terapi" yöntemine başvuran kişilerin yaş aralığının 18-55 arasında değiştiğini vurgulayarak, "55 yaş ve üzerindeki kişiler teknolojiye yeterince yakın değil" dedi. Sırmalı, kendisine danışanların en çok evlilik problemleri, iletişim sıkıntıları, doğum öncesi ve sonrası depresyon, kanser tanısı almış hastalar, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, öz güven eksikliği ve sosyal fobi gibi şikayetler ile başvurduğunu kaydetti.

    Sırmalı, "online terapi"ye başvuracak kişinin 18 yaşından büyük olması gerektiğini ve kişilerin kriz sürecinde, intihar ya da zarar verme dürtüleri içinde olduklarında "online terapi" yapmadığını ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow