hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Obezite kanserin işini kolaylaştırıyor"

    Obezite kanserin işini kolaylaştırıyor
    expand

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, "Obeziteye yatkın yaşam tarzı kanser gelişmesini kolaylaştırıyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve inme gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurken, kanser oluşumu için de önemli risk faktörü olduğunu söyledi. Obez erkek ve kadınların çeşitli kanser türlerine yakalanma olasılığının fazla olduğunu belirten Özenoğlu, şunları söyledi:

    "Obeziteye yatkın yaşam tarzı kanser gelişmesini kolaylaştırıyor. Obezite, yağ dokusunda anormal ve aşırı miktarda yağ birikmesidir. Yağ dokusu artışı nedeniyle oluşan hormonal ve metabolik değişiklikler sonucu kana bazı maddeler salgılanır. İltihabi sitokinler olarak bilinen bu maddeler, kanser oluşumunu ve anormal hücrelerin çoğalmasını kolaylaştırır. Obezite ve fiziksel aktivite yetersizliğinin yüzde 20-25 oranında meme, kolon ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskini artırmaktadır. Obezite kaynaklı kanserlerin 2020 yılına kadar tüm kanserlerin yüzde 50'sini oluşturacağı tahmin edilmektedir. Obezite ile erkeklerde kolon, rektum, mide, pankreas, böbrek, safra kesesi, prostat kanserleri riski artmaktadır. Kadınlarda ise genelde mide, safra kesesi, böbrek, rahim, kolon, meme, yumurtalık kanserleri riski çok daha fazla görülmektedir."

    Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de obezite sorunu giderek büyüdüğünü ve beraberinde de birçok sağlık sorununu getirdiğini ifade ederek, obezitenin toplum tarafında iyi bilinen kalp-damar hastalıkları riskini artırmasının yanında kanser içinde önemli bir etken olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

    Sağlıklı ve dengeli beslenmenin kilo kontrolü açısından önemli olduğu kadar kanserojen maddelerle karşılaşma ihtimalinin de azaltılmış olacağını vurgulayan Özenoğlu, şöyle devam etti:

    "Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle kanser riski azaltılabilir, obezitenin de önüne geçilebilinir. Yapılan araştırmalar, şişman bireylerin aynı yaş ve cinsteki zayıf bireylere oranla daha fazla kansere yakalanma şansı olduğunu göstermiştir. Alınan fazla enerjinin kaynağı ne olursa olsun hastalık riskini arttırmaktadır. Obezite, gelecek on yılda kadınlarda en büyük kanser nedeni arasında olacaktır. Şişmanlığa bağlanan kanserlerden yüzde 65'inin kolorektal kanser, menopozlu kadınlarda meme kanseri ve rahim kanser olduğu belirtilmiştir. Yapılan çalışmalara göre özellikle karaciğer, endometrium, kalın bağırsak ve meme kanserinin aşırı kilo ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Özellikle karaciğer ve rahim kanserinde obezitenin kanser riskini artırış oranı yüzde 20 ile 30'lara kadar yükselmektedir."

    Özenoğlu, sağlık beslenme ve ideal ağırlığı korumak için total yağ alımını azaltmak, yağlı etler, süt ürünleri ile kızartmaları diyette en aza indirmek gerektiğini, taze sebze ve meyve tüketimini artırmak gerektiğini, sigara ve alkolden de uzak durulmasının önem taşıdığını sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow