hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk doktor özürlü bebek riskini en aza indirdi

    Türk doktor özürlü bebek riskini en aza indirdi
    expand

    ABD'de görev yapan Türk doktor Aykut Burak, dondurulmuş yumurta ile, ertelenmiş gebelik sağlanmasında çığır açacak bir buluşa imza attı.

    Güney California'da Kadın Hastalıkları, Doğum ve Kısırlık uzmanı olarak görev yapan Dr. Aykut Bayrak, Karşılaştırmalı Gensel Seçilebilirlik (Comparative Genomic Hybridization-CGH) yöntemiyle, ertelenmiş hamilelikte, özürlü bebek sahibi olma riskini en aza indirmeyi başardı.

    Yapay döllenme için dondurulan yumurtaları CHG testinden geçiren ve yalnızca sağlıklı kromozomlu yumurtaları seçip, döllenmeyi de bu yumurtalarla sağlayan Dr. Burak, yeni tedavi yöntemine ilişkin, “Yumurta dondurma kadınlara mükemmel bir seçenek sunuyor. Kadınlar belirli bir yumurta sayısı ile doğuyorlar ve bu sayı ileriki yıllarda zamanla azalıyor. Eğer hamile kalmak geciktirilmek isteniyorsa, merkezimizde uyguladığımız genetik test ile yumurtalar dondurularak anne adaylarının 'biyolojik saatleri'ni durdurmanın yanı sıra, CHG testi ile  sağlıklı kromozom yapısına sahip yumurtaları seçip, hem düşük yapma hem de özürlü bebek (örneğin Down Sendrom) dünyaya getirme riskini çok aza düşürmeyi başardık" dedi.

    Dr. Aykut Bayrak kromozomları test edilmiş ve dondurulmuş yumurtadan dünyaya gelen ilk bebeğin doğum haberini de verdi.

    Yeni bir genetik test olan CGH yöntemi ile test edilip kromozomları normal olan dondurulmuş bir yumurtadan, tüp bebek tedavisi ile oluşan bebeğin bu ay başında dünyaya geldiğini açıklayan Bayrak, "Bu yeni teknoloji hamile kalmayı geciktirmek isteyen anne adaylarına önemli bir seçenek sunuyor. Yumurta dondurma tedavisi ile çocuk sahibi olma potansiyelinin geciktirilmesi son on yıllık bir donemde bir seçenek olmasına karşın, çok yakın bir zamana kadar yumurtanın kromozomlarındaki bozuklukları güvenilir bir şekilde test etmek mümkün değildi.  CGH testi yumurta dondurma sırasında kromozomları normal olan yumurtaların belirlenmesini sağlayarak ileriki donemde hamile kalınmak istendiğinde sadece genetik olarak normal yumurtaların kullanılmasını sağlıyor.  Kromozomları normal olan yumurtalarla tüp bebek yapıldığında ise düşük ve özürlü bebek, örneğin Down Sendromu,  olma ihtimalinin de düşük olması bekleniyor" diye konuştu.

    CGH yöntemi kullanılarak, dünyaya gelen ilk bebeğin, genetik olarak test edilip dondurulan normal kromozomlu yumurtaların, çözülerek döllendirildiğini anlatan Dr. Bayrak, "Oluşan iki embriyodan birinin rahim içine transfer edilerek sağlıklı bir bebek dünyaya geldi" dedi.

    Dr. Bayrak, 35 yaş altındaki bir kadından alınan yumurtaların sadece yüzde 30-40'inin kromozomlarının normal olduğuna değinerek "Yumurtaların normal olup olmadığını dondurma işlemi sırasında bilmek çok önemli. Çünkü hala zaman varken daha fazla yumurta dondurulabilir. Geliştirdiğimiz yeni test yöntemi ileriki yaslarda çocuk sahibi olmak istediğinizde ve dondurulan yumurtalar çözüldüğünde bütün yumurtaların anormal olması riskini büyük ölçüde azaltıyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow