hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dişlerinizi fırçalamıyorsanız eğer dikkat!

    Dişlerinizi fırçalamıyorsanız eğer dikkat
    expand

    İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyenlerde kalp krizi riskinin, dişlerini günde iki kez fırçalayanlara oranla yüzde 70 fazla olduğu ortaya çıktı.

    Kalp rahatsızlığı ile dişeti hastalıkları arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik ilgi son 20 yılda önemli artış gösterirken, Londra Üniversitesi Koleji'nde yapılan ve British Medical Journal dergisinde yayınlanan son araştırmada, hekimler günlük diş fırçalama sayısının, kalp hastalığına yakalanma riski konusunda bir etkisi olup olmadığını göstermek istediler.

    11 binden fazla İskoç yetişkinin tütün alışkanlığı, fiziksel aktivite, ağız ve diş bakımı gibi yaşam tarzlarından ede edilen verilerin analiz edildiği araştırmada, deneklerin vücutlarındaki enflamasyon düzeylerinin belirlenmesi için kan tahlilleri de yapıldı.

    Bu veriler, hastaneye yatma ve İskoçya'da Aralık 2007'ye kadarki ölüm rakamlarıyla da birleştirildi. Takip edilen 8 yıl içinde 555 kalp ve damar rahatsızlığı ve 170 ölüm vakası görüldü.

    Verilerin analizi sonucu, ağız ve diş bakımına verilen önemin genel olarak tatmin edici olduğu görüldü ve deneklerin yüzde 62'si altı ayda bir dişçiye gittiklerini, yüzde 71'i de günde iki kez dişlerini fırçaladıklarını belirttiler.

    Sosyal sınıf, obezite, tütün alışkanlığı, genetik hastalık gibi bilinen kalp ve damar risk faktörleri de hesaba katıldığında, araştırmacılar, dişlerini günde iki kezden az fırçalayanların, günlük iki kez diş fırçalayanlara göre yüzde 70 daha fazla kalp rahatsızlığı riski taşıdığını ortaya koydular.

    Araştırmada ayrıca, ağız ve diş bakımına yeterli özeni gösteremeyenlerin kan tahlillerinde, reaktif protein C, fibrinojen gibi enflamasyonlar da görüldü.

    Hekimler, araştırma sonuçlarının ağız ve diş sağlığı ile kalp ve damar rahatsızlığı riski arasında ilişki bulunduğu tezini güçlendirdiğine işaret ettiler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow