hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Açık büfe iftar sizi sağlığınızdan etmesin

    Açık büfe iftar sizi sağlığınızdan etmesin
    expand

    Boylu boyunca uzanan masalarda birbirinden değişik et ve sebze yemekleri, zeytinyağlılar, kahvaltılıklar, tatlılar… Ramazan’da oruç tutanlar kimi zaman uzun saatler aç kalmanın da heyecanı ile gün boyu böyle bir sofrayı hayal ediyor. Kimi zaman zengin mönüleri nedeni ile otellerde rezervasyon yaptırılıyor, bazen restoranların açık büfeleri tercih ediliyor ya da iftar davetlerine katılınarak açık büfe iftarın hem göz doyurucu hem de damak zevkine hitap eden nimetlerinden faydalanılıyor. Ancak açık büfe uygulaması dikkat edilmediği takdirde oruç tutanlar için büyük bir tehlike haline gelebiliyor.

    Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik, açık büfe ile iftar yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

    Ramazan ayında da yeterli ve dengeli beslenmek insan sağlığı için olmazsa olmazların başında geliyor. Öncelikle sadece sahurdan ve iftardan oluşan bir beslenme düzeninin; vücut dengesini bozacağı gibi; metabolizmayı yavaşlatacağı ve alınan besinlerin enerji olarak harcanmayıp, yağ olarak depolanmasına neden olacağının bilinmesi gerekiyor.        

    İftarda sınırsız yiyeceklere karşı koyabilmek için sahura mutlaka kalkın

    Sahur yapmak aç kalınan süreyi azaltması açısından çok önemlidir. Sahurda tüketilen besinlere dikkat edilmeli, yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Proteinden zengin besinler, midenin boşalma süresini uzattığından acıkmayı geciktirir. Bu nedenle süt, yumurta, peynir vb. tüketmeli; glisemik indeksi düşük, bol posalı tam tahıl ürünleri tercih etmeli ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak gereklidir. Sahurda dikkat edeceğiniz bu gibi etmenlerle kan şekeri daha yavaş yükselecek ve bu da iftarda daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır.

    Dikkat edeceğiniz birkaç noktayla Ramazan’da da sağlığınızı ve kilonuzu korumanız mümkün.               
                                                                                                              
    *Yemeğinize çorbayla başlayın. En az 15-20 dk.(daha uzun tutulabilir) bekledikten sonra ana öğüne geçin. Böylece hem boş mideye birden yüklenmez, olası sağlık sorunlarının önüne geçer ve metabolizmanızın çalışmasını sağlarsınız.

    *Salatayı ana menüden önce tercih edin. Ana yemeklerin fazla tüketimini önlemek için, öncelikle salata barından almaya başlayabilir ve en son olarak ekmek vb tahıl ürünlerini alabilirsiniz.

    *Yemekler için daha küçük tabaklar seçin. Böylece porsiyon miktarını kontrol etmeniz daha kolay olabilir.

    *Yemek alırken çevrenizdekilerin seçtiklerinden etkilenmeyin. Her yemekten almaya çalışmaktan çok, dengeli bir öğün oluşturmaya çalışmalısınız.

    *Günde 1,5-2 litre su tüketin. Vücut sıvı dengesini Ramazan boyunca dengede tutabilmek için, su tüketimini 1,5 litrenin altına düşürmemelisiniz.
                        
    *Tabağınıza az çeşit, besin değeri yüksek yiyecekler alın. Küçük porsiyonlu yemeklerinizi, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye özen gösterin.

    *Kızartma, hamur işi, şekerli ve çok yağlı besinlerden uzak durun. Pişirme yöntemlerinden; fırında pişirilmiş, ızgara ve haşlanmış olan yemekleri tercih ediniz.

    *Hazmı kolay yiyecekler seçin. Sindirim sistemini zorlayacak besinlerin; bağırsaklarda bozulma, mide bulantısı ve hazımsızlığa neden olabileceğini unutmayın.

    *Asitli ve gazlı içeceklerden kaçının. Ayran, soda gibi tüm gün artan mineral ve sıvı ihtiyacımızı karşılamada yardımcı içecekler seçmelisiniz.   

    *Yemeğin hemen ardından tatlı tüketmeyin. Tatlı tüketecekseniz, yemeğin hemen ardından yemeyin. Yağlı ve şerbetli tatlılar yerine, komposto ve sütlü tatlılar tercih edin.

    *İftardan sonra kısa süreli yürüyüşler yapmaya çalışın. Ramazan’da metabolizma hızı yavaşladığından, iftardan sonra kısa süreli yürüyüşler metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow