hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşlı nüfusumuz hızla artıyor!..

    Yaşlı nüfusumuz hızla artıyor..
    expand

    Akdeniz Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaman, hızla artan yaşlı nüfusun bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Hakan Yaman, Türkiye'de 65yaş üzeri nüfusun, toplam nüfusun yüzde 7'sini oluşturduğunu, 65 yaş üzeri nüfusun 2015 yılında yaklaşık 8.5 milyon, 2025 yılında 12.5 milyon olmasının öngörüldüğünü belirtti.

    Dünyadaki yaşlı kişilerin yüzde 60'ından fazlasının gelişmekte olanülkelerde bulunduğunu ifade eden Yaman, "Dünyada 60 yaş üzeri 600 milyon kişi yaşıyor. Bu rakamın 2025 yılında 1 milyar 200 milyon kişiye, 2050 yılında ise 2 milyara ulaşması bekleniyor. Nüfus içerisinde giderek artan yaşlı bireylerinsağlıklı, aktif, üretken ve bağımsız kalabilmelerine yardım etmek için önlemleralınması, politikalar geliştirilmesi ve sağlık sisteminin yaşlı nüfusun gereksinimlerine göre yeniden planlanması son derece önemlidir" diye konuştu.

    Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfusun hızla arttığına dikkatiçeken Yaman, Türkiye'de üreme hızının yüzde 2'lerin altına düştüğünü söyledi.

    Yaman, "Türkiye OECD ülkeleri arasında en hızlı yaşlanan ülkelerdenbiri. Yaşlı nüfus orantısal olarak genç nüfusa göre artıyor. Bu nedenle yaşlınüfus için hazırlık yapmamız gerekiyor" dedi.

    "Bunadı derler, depresyondadır"

    Yaşlıların şikayetlerinin, yakınları, aile bireyleri ve toplum tarafından'gereksiz yakınma' gibi algılandığını ifade eden Prof. Dr. Hakan Yaman,"Yaşlının yemek yeme alışkanlığı değişir, iştahsızlık olarak algılanır. Halbukiağzında yara vardır çiğneyemez. Mutsuz görünür aslında depresyondadır ama 'Ahmetamca biraz matıfladı, bunadı' derler. Ama yaşlının durumu sağlık çalışanıtarafından irdelendiğinde depresyonda olduğu ortaya çıkar" diye konuştu.

    "Ev içi güvenlik yaşlı için önemli"

    Yaşlı bireyler için ev içi güvenliğin önemine vurgu yapan Hakan Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kalça, omurga kırığı nedeniyle erken ölen yaşlı hasta sayımız gerçektençok fazla. Yaşlılar güvenli olmayan bir banyoda yıkanırken düşüp bir yerinikırabilir. Bu tür vakalarda yakınları çoğu zaman 'yaşlının her yeri ağrır'düşüncesiyle doktora bile götürmek istemezler. Ama yaşlı bireyin omuzunda kırıkvardır ve üç ay sonra ölmüştür. Yakınları 'vadesi doldu' derler ama kırık kişininerken ölümüne neden olmuştur. Koruyucu hekimlik çerçevesinde ev ziyaretiyapılmasını ve yaşlılar için evin güvenliğine bakılmasını öneriyoruz."

    Ev içinde alınacak küçük önlemlerle yaralanma ve ölümlerin azaltılabileceğini bildiren Prof. Dr. Yaman, ev içi ve çevresinde yapılacak düzenlemelerle yaşlının düşme riskinin azaltılabileceğini belirtti.

    Sağlıkçalışanlarına kazaların önlenmesi konusunda önemli görevler düştüğünü anlatanHakan Yaman, yapılacak ev ziyaretleri ve görüşme ili muayenenin ardından hasta vebakıcı eğitimiyle kazalar ve düşmelerin önlenebileceğini vurguladı.

    Yaşlılıkta izolasyon ve yalnızlığın, bedensel iyiliğin azalmasıyla ilintili olduğuna da işaret eden Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Depresyon sıklıkla buna bağlı en sık ortaya çıkan sorundur. Sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarının yaşlı hastaların aile ve sosyal yaşamlarıkonusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Böylece ortaya çıkabilecek sorunların önlenmesinde, erken tanısında ve tedavisinde başarılı olunabilir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow