hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ayık kalmak ömrünüzü kısaltabilir mi?

    Ayık kalmak ömrünüzü kısaltabilir mi
    expand

    Tıbbın onlarca yıldır verdiği öğüde ters düşmesine karşın bilim adamları defalarca aynı sonuca ulaşıyor: Ölçülü miktarlarda, hatta bazen aşırı miktarlarda alkol kullananlar ayık dolaşan emsallerinden daha uzun yaşıyor.

    Texas Üniversitesi bilim adamları tarafından geçtiğimiz günlerde tamamlanan bir araştırmada orta yaşlı bir grup denek yaşlanana dek takip edildi. Alkol kullanmayanların yüzde 70’i araştırmanın başlamasından 20 yıl sonra öldü. Aşırı miktarlarda alkol kullananların yüzde 60’ı ölürken, ılımlı miktarlarda kullananların sadece yüzde 41’i öldü.

    Bu sonuç tıp dünyasında büyük tartışmalara yol açtı. Tartışmalar daha çok ılımlı miktarlarda içenlerin daha uzun yaşaması konusunda değil, hiç içmeyenlerin daha erken ölmesi üzerine yoğunlaştı.

    Araştırmalar bir parça alkolün (günde iki kadehten az) kalbe yararlı olabileceğini gösteriyor.

    Ama nasıl oluyor da alkolden uzak durmak ömrü kısaltabiliyor?

    Bu soruya getirilen açıklamalardan birine göre sık bir şekilde alkol alanların yaşam tarzlarındaki diğer faktörler de uzun yaşamalarında rol oynuyor. Bu faktörlerin ekonomik durum, ırk, fiziksel aktivite ve hatta sosyal aktivite gibi unsurlar olabileceği belirtiliyor.

    Örneğin, varlıklı kişiler daha çok alkol almaya daha yatkın oluyor ama aynı zamanda daha iyi sağlık hizmeti alabiliyor.

    Bir başka açıklamaya göre ise ılımlı miktarlarda alkol alanlar daha sosyal kişiler olup, bu yüzden de daha geniş bir sosyal çevreye sahip oluyorlar. Geniş bir sosyal çevreye sahip olmanın özellikle yaşlanıldığında ömrü uzattığı belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow