hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dizüstü testisinizi olumsuz etkileyebilir

    Dizüstü testisinizi olumsuz etkileyebilir
    expand

    Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Dr. Murat Akand, bütün gününü dizüstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi bu nedenle sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonlarının olumsuz etkilendiğini, cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair ise kanıtlanmış bir bilginin bulunmadığını bildirdi.

    Murat Akand, yaptığı yazılı açıklamada uzun süre ayakta durmanın, ağır kaldırmanın, testislerin aşırı sıcağa maruz kalmasının, çok sıcak suyla banyo yapmanın, sık hamam ve saunaya girmenin varikosel riskini artırdığını söyledi.

    Murat Akand, yaptığı yazılı açıklamada, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların genişleyip varisleşmesiyle ortaya çıkan varikoselin, testislerde ısı ve toksik madde artışına, sonuçta da sperm üretiminde aksaklıklara neden olduğunu kaydetti.

    Varikoselin her iki testiste görülebildiğine değinen Akand, anatomik komşulukları dolayısıyla sol testiste görülme oranının yüzde 95, her iki testiste görülme oranının ise yüzde 5 civarında olduğunu vurguladı.

    Bir taraftaki varikoselin genellikle diğer testisi de etkilediğini belirten Murat Akand, "Normal popülasyonda erkeklerin yüzde 10-20'sinde, infertil (kısır) erkeklerin ise yüzde 60'ında varikosel vardır" dedi.

    Akand, varikoselin çoğu zaman hiçbir belirti vermediğini, ancak bazen testislerde ağrı, küçülme, dolgunluk hissi, kısırlık, gözle görülebilen, ele gelen genişlemiş damarlar şeklinde ortaya çıktığını kaydetti.

    Varikosel hastalığının tedavisinin, varisleşmiş damarların tümünün cerrahi olarak bağlanmasını içeren varikoselektomi ameliyatı olduğunu anlatan Akand, mikrocerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen bu ameliyatın teknik açıdan en başarılı ve komplikasyon ihtimali en düşük yöntem olduğuna işaret etti.

    Akand, uzun süre ayakta durmanın, ağır kaldırmanın, testislerin aşırı sıcağa maruz kalmasının, çok sıcak suyla banyo yapmanın, sık hamam ve saunaya girmenin varikosel riskini artırdığını bildirdi.

    Erkek üreme sağlığına ilişkin pek çok soruyla da karşı karşıya geldiklerine dikkati çeken Akand, kendilerine en çok, dizüstü bilgisayar ve cep elefonu kullanımının erkeklerde üreme fonksiyonlarını etkileyip etkilemediğinin sorulduğunu ifade etti.

    Akand, açıklamasında, "Bu durum dizüstü bilgisayar kullanım süresiyle alakalıdır. Bütün gününü dizüstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi bu nedenle sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonları olumsuz etkilenir. Şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair ise kanıtlanmış bir bilgi bulunmamaktadır" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow