hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıkta kampanyalara dikkat!..

    Sağlıkta kampanyalara dikkat..
    expand

    Afyonkarahisar'da 7 kişinin tarama kampanyası sonrası yapılan katarakt ameliyatıyla görme duyusunu kaybetmesi, dikkatleri özellikle güzellik ve estetik uygulamaları ile ilgili kampanyalara yöneltti. Uzmanlardan, bu tür kampanyalara karşı "dikkat" uyarısı geldi.

    Ota Tıp ve Güzellik Merkezleri'nden uzman doktor Tülay Türksoy Akvardar, son zamanlarda elektronik postalara, "indirimli lazer epilasyon", "indirimli check up" ya da "tek bölge fiyatına tüm yüze botoks" gibi reklamların sıklıkla gelmeye başladığını belirterek, "Sağlıkta olağanüstü indirimler, hizmet ve kalitede düşük standart, bayat ya da 2. sınıf malzeme ve artık kullanılmayan sistemlerin kullanılmasını beraberinde getirebilir" uyarısını dile getirdi.

    Sağlık ile ilgili bir çok kampanyada ürün maliyetinin çok altında fiyatlar verilmesinin, işlem içerisinde uygulanacak ürünün ucuz ve sağlıksız muadillerinin kullanılabileceğini akla getirdiğini vurgulayan Akvardar, "büyük indirim fırsatı" olarak sunulan sağlık hizmetlerine karşı uyanık olunması gereğine işaret etti.

    "Daha güzel olmak ya da sağlıklı kalmak için uygulanan, ancak yanlış seçilen malzeme ve tedavilerin geri dönülmez sonuçları olabilir. İşlem yaptırmadan önce lazer, dolgu, laboratuvar testleri hakkında araştırma yapılıp en azından asgari seviyede bilgi sahibi olunmasında yarar var" uyarısını dile getiren Akvardar, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Her kurum zaman zaman fiyatlarda indirim yapabilir. Zaten çok ciddi karlarla çalışamayan merkezler, hasta sayısının azaldığı yaz mevsimi gibi zamanlarda fiyatlarını makul oranlarda düşürerek hasta sayısını artırma yoluna gidebilir. Makul orandan kastımız şudur; yapılan her işlemin belirli bir maliyeti vardır. İndirimler maliyetlerin altına düşmeden yapılır. Fakat maliyetin altına yapılan indirimler oldukça kafa karıştırıcıdır. Sağlık ile ilgili verilen hizmetin maliyetinin düşmesi, kullanılan yöntemlerin değiştirilmesi ve direkt olarak hizmet kalitesinin düşmesi anlamına gelir ki, bu da temelinde kişilerin sağlığını riske atmak demektir. Örneğin güvenilirliği yüzde 100 olan bir kan testi yöntemini, maliyeti daha düşük olan fakat güvenilirliği yüzde 60 civarında olan bir test yöntemi ile değiştirmek, verilen hizmetin güvenilirliğini de aynı oranda düşürecektir."

    Check-up için sağlık kuruluşunu seçerken, güvenilir ve uzun yıllardır hizmet veren kurumların tercih edilmesi gereğine işaret eden Akvardar, paketlerin fiyatlarına göre değil uzman doktorların yönlendirmelerine göre hareket edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

    Check-up'ta kontrol edilen parametrelerin kişinin cinsiyetine, yaşına, hastalık geçmişine ve yaşama alışkanlıklarına göre değiştiğine işaret eden Akvardar, standart bir check-up paketinde, temel bir takım hastalıkların kontrol edilebilmesi için akciğer grafisi, elektrokardiyografi, batın ultrasonu, kan tetkikleri, idrar ve dışkı analizleri ile tüm bu tetkikleri değerlendirecek iç hastalıkları muayenesinin mutlaka olmasının önemli olduğunu belirtti.

    Lazer epilasyonu için de dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurgulayan Akvardar, "Adı lazer olarak geçenlerin bir çoğunda IPL teknolojisinin kullanıldığını görüyoruz. Ancak halkın bunu ilk bakışta anlaması zor. Piyasada IPL (Intens Puls Light) isimli cihaza sahip oldukları halde lazer epilasyon hizmeti verdiğini iddia eden yerler var. Üstelik tıbbi açıdan da herkese aynı tür cihazın uygulaması veya vücudumuzdaki her bölgeye aynı tür cihazın uygulanması da hatalıdır" şeklinde konuştu.

    Lazer epilasyon ile ilgili yanlış bilinen bazı hususlar da bulunduğunu belirten Akvardar, "Lazer epilasyon uygulayan bir çok merkez müşterilerine tüyler bitene kadar sabit fiyat garantisi verir. Fakat yapılan epilasyon işlemi kişinin DNA'sına, tüy yapısına, deri tipine, deri rengine göre farklı sonuçlar verir. Her hastanın kliniğe maliyeti farklıdır. Sabit fiyat uygulaması akla IPL cihaz kullanıldığını getirir" dedi.

    Botoks ve dolgu

    Botoks ve dolgularla ilgili de ciddi indirimler yapıldığına işaret eden Akvardar, şunlara dikkati çekti:

    "Botoks ya da dolgu uygulaması yaptıracak kişinin ilk dikkat etmesi gereken uygulama fiyatıdır. Her üründe olduğu gibi botoks ve dolgu ürünlerinde de taklitler var. Taklit ürünlerin kullanımında işlemin maliyeti düştüğü için müşteriye sunulan fiyatlar piyasanın oldukça altında olabiliyor. Fakat yüz sinirleri üzerinde çalışılan bu uygulama işinin ehli olmayan biri tarafından gerçekleştirilirse ya da kalitesiz ürün kullanılırsa veya doğru ürün doğru bölgeye uygun miktarlarda uygulanmaz ise kişide ifade bozuklukları, göz kapağının düşmesi gibi estetik açıdan hoş olmayan görünüm oluşabilir. Tıp doktorları, uygulanan ilacın etkilerini, yan etki söz konusu olduğunda uygulanması gereken müdahaleyi aldıkları eğitim sayesinde bilirler. Dolayısıyla botoks ve dolgu işlemlerini sadece tıp doktorlarına uygulatmakta fayda var."

    Akvardar, dolgu maddesinin açıldığı anda uygulanması, botoksun ise açıldıktan sonra en kısa sürede tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

    Kuaför ya da güzellik salonlarının bu işlemleri yapma iznine sahip olmadığına işaret eden Akvardar, doğum, sünnet ve göz ameliyatları ile ilgili kampanyalar konusunda da şu uyarıları dile getirdi:

    "Her firma zaman zaman indirim yapabilir, ama sağlıkta indirim yapılırken yüksek maliyetli ve hayati kimi unsurlardan vazgeçilip geçilmediğini hastanın kontrol etme şansı zayıftır. Bu sebeple güvenilir kuruluşlarda operasyon yaptırmak büyük önem taşıyor. Toplu yapılan operasyonlarda beklenmeyen bir durumda müdahale etme olanağı zayıflar, kontroller ve takip için yeterli zaman bulunamayabilir ve herhangi bir enfeksiyon riski toplu uygulamalarda bulaşarak birçok kişinin birden sağlığını tehdit eder. Bu nedenle bunları uygulayan kuruma dikkat edilmesi büyük önem taşıyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow