hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FIFA'dan rüşvetçi yöneticilere ceza

    FIFAdan rüşvetçi yöneticilere ceza
    expand

    FIFA, 2018 ve 2022 Dünya Kupaları'nın evsahiplerinin belirlenmesiyle ilgili rüşvet skandalına karışan yönetim kurulu üyelerinden Amos Adamu'ya üç ve Reynald Temarii'ye bir yıl futbolla ilgili faaliyetlerden men cezası verdi.

    FIFA Etik Kurulu toplantısında, skandala karışan Nijeryalı Adamu'nun futbolla ilgili faaliyetlerden üç yıl men edilmesine ve 10 bin İsviçre frangı para cezası ödemesine karar verildi.

    Toplantıda skandala karışan bir diğer yönetim kurulu üyesi Tahitili Temarii'nin de bir yıl süreyle futbolla ilgili faaliyetlerde men edilmesi kararlaştırıldı.

    Karara göre Adamu ve Temarii, 2018 ve 2022 Dünya Kupaları'nın evsahiplerinin belirleneceği 2 Aralık'taki oylamada oy kullanamayacak. İki yetkilinin kararı temyiz hakları bulunuyor.

    Rüşvet skandalının ardından açılan soruşturmada, karşılıklı oy vermek için anlaştıkları iddia edilen 2022 adayı Katar ile 2018'in ortak adayları İspanya-Portekiz'in de ''aklandığı'' belirtildi.

    FIFA'nın açıklamasında, bu iddialarla ilgili yeterli kanıt bulunamadığı kaydedildi.

    Rüşvet skandalı

    Rüşvet skandalı, The Sunday Times gazetesinin muhabirlerinin, ABD'nin evsahipliği için lobi faaliyetlerini yürüten yetkililer gibi davranarak, Adamu ve Temarii'ye rüşvet teklif etmeleriyle ortaya çıkmıştı.

    Gazetenin haberinde teklifin iki yetkili tarafından kabul edildiği iddia edilmişti.

    The Sunday Times muhabirleri, önce Batı Afrika Futbol Birliği başkanı Adamu ile görüşmüş, Nijeryalı Adamu'nun, ülkesinde dört suni çim saha yapımı için 800 bin dolar talep ettiği, Tahitili Temarii'nin ise bir spor akademisine finansal destek istediği ileri sürülmüştü.

    Görüntülerle de desteklenen haberde, Adamu'nun, ''2018 için size oy vereceğim. 2022 için ise başka bir ülkeye söz verdim'' ifadeleri de yer almıştı.

    Rüşvet skandalına rağmen 2018 ve 2022 Dünya Kupaları'nın evsahiplerinin belirleneceği toplantının önceden açıklandığı gibi 2 Aralık'ta yapılacağını bildiren FIFA, Amos Adamu ve Reynald Temarii'yi geçici olarak görevden almış ve soruşturma başlatmıştı.

    2018 Dünya Kupası evsahibi adayları arasında İngiltere, Rusya, İspanya-Portekiz (ortak) ve Belçika-Hollanda (ortak) yer alıyor. 2022 Dünya Kupası evsahibi adayları arasında ise Katar, ABD, Avustralya, Japonya ve Güney Kore yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow