hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lodos ve kar yağışı hayatı felç etti

    Lodos ve kar yağışı hayatı felç etti
    expand

    Yurtta etkili lodos ve yağış, yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkilerken, bazı bölgelerdeki kar yağışı da vatandaşlara zor anlar yaşattı. Ağrı, Muş ve Sarıkamış'ta eğitime ara verildi.

    Konya
    Konya'nın Halkapınar ilçesinde etkili lodos nedeniyle bir köy okulunun çatısı uçtu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Sekman, bölgede etkili olan lodos nedeniyle akşam saatlerinde Çakıllar Köyü İlköğretim Okulu'nun çatısının uçtuğunu söyledi.

    Sekman, okulda eğitime 5 gün ara verildiğini açıkladı. Aynı köyde Ahmet Ataç'a (57) ait kilerin de çatısı uçtu. Bu arada, Seydifakılı köyünde traktörün üzerindeki küspenin üstünü örtmeye çalışan Kamil Ay (28), şiddetli rüzgarın etkisiyle römorkun ilave tahtasının başına çarpması sonucu yaralandı.

    Hakkari
    Hakkari'de kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan 6 araç, 2 saat süren çalışmanın ardından kurtarıldı. Geçitli köyünden il merkezine gelmekte olan 6 araç, fırtına ve kar nedeniyle Durunkaya beldesi yakınlarında mahsur kaldı.

    Durumun İl Özel İdaresine bildirilmesi üzerine karla mücadele ekipleri, 2 saat süren çalışmanın ardından yolu trafiğe açarak, mahsur kalan araçları kurtardı.

    Öte yandan, Hakkari'de kar ve tipi yüzünden 1 belde ile 25 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

    Erzurum
    Erzurum'un Tekman Kaymakamı Cahit Karatepe, kar ve tipi nedeniyle sabah saatlerinde taşımalı eğitim yapılan köylerdeki öğrencilerin okula gelemediğini belirtti.

    Olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime 1 gün ara verildiğini ifade eden Karatepe, kar yağışının devam etmesi halinde yarın da okulların tatil edileceğini bildirdi.

    Karayolları 12. Bölge Müdür Yardımcısı Süha Dumlu, Erzurum-Bingöl kara yolunun, saat 14.22 itibarıyla kar yağışı ve tipi nedeniyle araç trafiğine kapatıldığını ancak daha sonra Bingöl'ün Karlıova ilçesinden birkaç aracın giriş yaptığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

    Bu araçlardan 3 yolcu otobüsü, 1 kamyon ile 1 minibüsün Çirişli mevkisinde mahsur kaldığını belirten Dumlu, "Yoğun kar yağışı ve tipi var. Yolda görüş mesafesi neredeyse hiç yok. Ekiplerimiz mahsur kalan araçlara ulaşmak üzere" dedi.

    Van
    Van'da 167 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Yetkililer, köylerde yol açma çalışmalarına başlandığını, yağış ve tipinin etkisinin hafiflemesi durumunda çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

    Kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı Erciş ilçe merkezinde belediye ekipleri kar temizleme çalışması başlattı. Muradiye ilçesinde de etkili yağış nedeniyle kar kalınlığı ilçe merkezinde 20, yüksek kesimlerde 60 santimetreye ulaştı.

    İlçeye bağlı Argit köyünde yaşayan vatandaşlar, etkili fırtınanın çatıları uçurmaması için ilginç bir yöntem geliştirdi. Çatıyı halatlarla yerdeki kaya parçalarına bağlayan vatandaşlar, fırtınayla mücadele etmeye çalıştı.

    Argit köyünde bu yıl ibadete açılan caminin çatısı da fırtına nedeniyle uçtu. Çatının imamın evine isabet etmesi sonucu, bazı camlar kırıldı.

    Gevaş ilçesinde aralıklarla etkisini gösteren şiddetli rüzgar nedeniyle bir fabrika ile İzettin Şir Anadolu Lisesi pansiyonunun çatısı uçtu. Bazı vatandaşlara ait bahçelerdeki ağaçların devrilmesine de yol açan şiddetli rüzgar, enerji iletim hatlarına zarar verdi. Sık sık elektrik kesintisinin yaşandığı ilçede TEDAŞ ekipleri çalışma başlattı.

    Gümüşhane
    Gümüşhane Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle il genelinde toplam 83 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

    Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, yaptığı açıklamada, kar yağışı ile merkez ilçede 40, Şiran'da 16, Köse'de 6, Torul'da 10 ve Kürtün'de 11 olmak üzere toplam 83 köy yolunun ulaşıma kapandığını belirtti.

    Kar yağışının sürdüğünü ifade eden Yalçın, "Ekiplerimiz hazır bekletiliyor. Yağışın durması ile yol açma çalışmalarına başlayacağız" dedi.

    Acil durum karşısında özel bir ekibin bekletildiğini bildiren Yalçın, "Hasta veya önemli bir gelişme esnasında bu ekibimiz anında müdahale edecektir" diye konuştu.

    Öte yandan, sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerde kar kalınlığı 25 santimetreye ulaştı. Gümüşhane-Trabzon kara yolunun 2100 rakımlı Zigana Dağı Geçidi'nde kar yağışı ile yoğun sis etkisini sürdürüyor.

    Bolu
    Bolu'da dün akşam saatlerinden itibaren aralıklarla etkili olan kar yağışı ve fırtına nedeniyle Bolu merkez ve ilçelere bağlı 17 köy yolu ulaşıma kapandı.

    D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde dün akşam başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı şiddetini artırdı.

    Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle bazı araçlar kayarak yoldan çıktı.

    Karayolları ekipleri, güzergahta kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

    Rize
    Rize'de etkili yağış nedeniyle 3 binanın zemin katını su bastı. Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağış ve kanalizasyonların doğal gaz ve altyapı çalışmaları yüzünden kapalı olması nedeniyle Çarşı Mahallesi Hacı Eşref Caddesi'ndeki 3 binanın zemin katında yer alan Yusuf Tansel, Muhammet Telci ve Rize Üniversitesinde öğrenim gören 4 öğrencinin kaldığı daireler suyla doldu.

    Evlerdeki eşyalar kullanılamaz hale geldi.

    Rize Belediyesi ekipleri, kapalı olan kanalizasyonların açılması ve yeni su taşkınları olmaması için çalışma başlattı.

    İzmir
    "Ege'nin Uludağ'ı" olarak nitelendirilen İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bozdağ beldesinde yer alan Bozdağ'a mevsimin ilk karı düştü. Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin, sabaha karşı başlayan kar yağışının kent merkezinde etkili olmadığını ancak dağın zirvelerinde yer yer 5-10 santimetreye ulaştığını bildirdi.

    Keskin, kayak merkezinin bulunduğu yolun açık olduğunu, tesislerde konaklayanlar bulunduğunu söyledi.

    Ağrı
    Ağrı'da etkili kar ve tipi nedeniyle merkeze bağlı köyler ile 3 ilçede eğitime ara verildi.

    Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yoğun kar ve tipi nedeniyle, merkeze bağlı köyler ile Taşlıçay ve Tutak ilçelerinde 2, Diyadin ilçesinde ise 1 gün süreyle ilköğretim okulları ve liselerde eğitime ara verildi.

    Hava koşullarına göre, tatil süresinin uzatılabileceği bildirildi. Hamur ilçesinde de kar ve tipi nedeniyle eğitime 2 gün ara verilmişti.

    Erzurum'dan Ağrı yönüne giden İran plakalı yolcu otobüsü ile İran plakalı başka bir yolcu otobüsünün çarpışması sonucu meydana gelen kaza nedeniyle Ağrı-Erzurum kara yolu ulaşıma kapandı.

    İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Erol Abaylı, devam eden kar ve tipi yüzünden ekiplerin yol açma çalışmasını güçlükle yürüttüğünü belirtti.

    Kar ve tipi nedeniyle Doğubayazıt-Van kara yolunda da ulaşım yapılamıyor. Tipi yüzünden Tendürek Geçidi ulaşıma kapandı. Aralarında yolcu otobüslerinin de bulunduğu 50 aracın mahsur kaldığı bölgeye Karayolları karla mücadele ekipleri ile 4 iş makinesi sevk edildi.

    Doğubayazıt-Van kara yolunda mahsur kalan 50 araç, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.

    İstanbul
    İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sabaha karşı etkisini kaybetti.

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, kar yağışının Avrupa yakasında Silivri, Kınalı, İkitelli, Sarıyer, Zekeriyaköy, Anadolu yakasında ise Beykoz, Kavacık, Üsküdar, Çamlıca, Tuzla ve Pendik'te etkili olduğu belirtildi.

    Sıcaklığın gece saatlerinde -1 dereceye düşmesiyle köprü ve viyadüklerde buzlanma meydana geldiği ifade edilen açıklamada, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin bin 774 personel ve 520 araçla akşam saatlerinden itibaren tuzlama ve solüsyon çalışması yaptığı kaydedildi.

    Kocaeli
    Kocaeli'nin kış sporları merkezi Kartepe'de dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışının ardından kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

    The Green Park Otel Kurumsal İletişim Müdürü Birol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samanlı Dağları'nın 1640 rakımlı zirvesinde bulunan Kartepe'deki otelin kayak tesislerinde gece boyunca devam eden kar yağışı sonucu kar kalınlığının 30 santimetre olarak ölçüldüğünü söyledi.

    Bursa
    Türkiye'nin önemli kış ve kayak turizmi merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı. Hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğu Uludağ'da, yoğun kar yağışı ve sis yüzünden görüş mesafesinin daraldığı belirtildi.

    Ankara
    Ankara'nın Beypazarı ilçesinin yüksek kesimlerinde kar nedeniyle 4 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Gece başlayan ve etkisini sabah saatlerinde artıran kar yağışı Beypazarı'nın yüksek kesimi olan Karaşar beldesinde yaşamı olumsuz etkiliyor.

    Kar kalınlığının 25 santimetre ölçüldüğü belde ile Bolu'nun Kıbrıscık ilçesi arasında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Dudaş, Yukarıgüney, Aşağıgüney ve Yıldız köy yollarının ulaşıma kapandığı, Burgaz Geçidi ve Taşocağı mevkisinde görüş mesafesinin tipi nedeniyle 10 metreye kadar düştüğü bildirildi.

    Zonguldak
    Zonguldak'ta sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle merkez ilçede 12, Devrek'te 10, Ereğli'de 15 köy yolunda ulaşım sağlanamadığı belirtildi.

    14 karla mücadele ekibinin 8 greyder, 1 kepçe ve 5 kamyonla çalışmalarını sürdürdüğü, bölgede yağışın devam ettiği kaydedildi.

    Yozgat
    Yozgat'ta kar yağışı sonrasında akşam saatlerinde yollarda oluşan buzlanma araçların kaymasına neden oldu. Yozgat şehir merkezindeki Saat Kulesi'nden Valilik binasına çıkan yolun buzlanması nedeniyle zaman zaman kayan araçlar oldu.

    Kayan araçların trafik kazasına neden olmaması için trafik ekipleri önlem aldı. Yozgat Belediyesine ait araçla yolda tuzlama yapıldı.

    Muş
    Muş'ta lodos nedeniyle hasar gören Fatih ve Gazi ilköğretim okullarında eğitime 1 gün daha ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, dün etkili olan lodos nedeniyle çatısında hasar meydana gelen merkezdeki Gazi ve Fatih ilköğretim okullarında onarım çalışmalarının devam ettiğini, bu nedenle yarın da eğitim yapılamayacağını bildirdi.

    Bayraktar, söz konusu okulların onarım çalışmalarını çarşamba gününe kadar tamamlayarak eğitim ve öğretime yeniden başlanacağını kaydetti.

    Kars
    Kars'ın Sarıkamış ilçesinde eğitime ara verildi. Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, ilçe merkezinde yarın, köylerde ise salı ve çarşamba günü eğitime ara verildiğin söyledi.

    Altunbaş, kar ve tipi nedeniyle içe merkezinde 1 gün, köylerinde ise 2 gün eğitime ara verildiğini bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow