hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan İsrail açıklamasından memnun

    Erdoğan İsrail açıklamasından memnun
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Türkiye'ye özür mektubu göndermesiyle ilgili olarak, "Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'mızın basın açıklamasını yapmış olması lazım. Bana uçakta konuyla ilgili bilgi geldi. Dışişleri Bakanlığımız da açıklamayı yaptı. Ve diplomatik olarak beklenen cevabı, istediğimiz cevabı aldıklarını söylediler. Mektupların içinde de özür beyanı geçiyor, bunu da ifade ettiler" dedi.

    Moskova'daki temaslarını tamamlayarak yurda dönen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

    Erdoğan, İsrail'in Türkiye'ye özür mektubu göndermesiyle ilgili soru üzerine, bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nın basın açıklamasını yapmış olması gerektiğini kaydetti.

    Başbakan Erdoğan, "Bana uçakta konuyla ilgili bilgi geldi. Dışişleri Bakanlığımız da açıklamayı yaptı. Ve diplomatik olarak beklenen cevabı, istediğimiz cevabı aldıklarını söylediler. Mektupların içinde de özür beyanı geçiyor, bunu da ifade ettiler" diye konuştu.

    Başbakan Erdoğan "Özellikle bu son olayda Türk medyasının yazılı ve görsel durduğu nokta benim bir Başbakan olarak özlediğim bir noktadır. Bakın bu birliktelik bu beraberlik Türkiye'yi çok daha farklı yerlere olumlu yerlere taşır. Bu şekilde birlik beraberlik içinde olunduğunda nelerin yapılabileceğini nelerin sağlanabileceğini gayet iyi gördük. Bundan dolayı ben medyamıza şahsım ve milletin adına çok teşekkür ediyorum" dedi.

    Erdoğan, "Bunu bizim her tür, siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün bu olaylarda aynı şekilde başarmamız lazım. Siyasi partileri birbirine vuruşturmak gibi bir şeyin içine de girmemek lazım. Uzlaşmayı sadece siyasi partilerin liderlerinde beklemeyelim. Bu konuda zemini hazırlama hususunda medyaya düşen görevlerin olduğunu görüyorum ve inanıyorum" ifadelerini kullandı.

    İsrail'in bölgede adil ve barışçı bir tavır takınması gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, "İsrail Suriye arasında 5 raund yürüttüğümüz süreçte nasıl başarılı bir süreç yürüdüyse ve bu süreci biz tam noktalamaya ramak kalmıştı ki malum olaylar oldu. Bu olaylar yaşanmasın istiyoruz bizim isteğimiz bu" diye konuştu.

    Barak'ın Türkiye ziyareti

    Başbakan Erdoğan, İsrail noktasında hafta sonunda şu anda koalisyondaki siyasi partilerden birinin lideri olan, geçmişte İsrail'de başbakanlığı bulunan Ehud Barak'ın Türkiye'ye geleceğini ifade ederek, Barak'ın, Milli Savunma ve Dışişleri bakanlarıyla görüşeceğini söyledi.

    Erdoğan, "Sanıyorum bu konuları da görüşecekler. Ama dediğim gibi biz bugüne kadar neysek, bundan sonra oyuz. Kendisine bu noktada çeki düzen vermesi gereken varsa bu da İsrail'dir. Kendisine o çeki düzen vermesi lazım. Ve bölgede daha adil, daha barıştan yana olması lazım. Ve Filistin ile olan münasebetlerinde de aynen İsrail-Suriye arasında 5 raunt yürüttüğümüz süreçte nasıl başarılı bir süreç yürüdüyse ve bu süreci biz tam noktalamaya ramak kalmıştı ki malum olaylar oldu. Bu olaylar yaşanmasın istiyoruz, bizim istediğimiz bu" şeklinde konuştu.

    Baykal'a cevap

    Bir gazetecinin, "Brezilya'da devletin komutanlara yönelik bir soruşturma başlatması üzerine komutanlar istifa ettiler. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Brezilya örneğini göstererek TSK komutanlarına istifa çağrısı yaptı. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz" sorusuna karşılık da Erdoğan, "Buna vereceğim cevap aslında çok ağır olur da bunu ben aldığım terbiyeyle hiçbir zaman eş tutmam. TSK'nın komuta kademesi inanıyorum ki sayın Baykal'ın bu tahrik dolu hezeyan dolu açıklamalarına hiçbir zaman kalkıp da cevap dahi vermez. TSK'yı bu noktada eğer 3-5 kişi olarak görüyorsanız, o zaman Baykal gibi bunun cevabını verirsiniz. Ama, TSK 3-5 kişi değildir. TSK şu anda yaklaşık 800 bin kişiden oluşan bir topluluktur. Bu, erinden ta en üst kademede Genelkurmay Başkanı'na kadar bir bütündür. Biz olayı böyle değerlendiriyoruz" cevabını verdi.

    Rusya ile vize

    Başbakan Erdoğan Rusya temaslarını da değerlendirdi.

    Rusya ile 2008 sonu itibariyle 38 milyar dolar gibi bir dış ticaret hacmine sahip olunduğunu, küresel kriz nedeniyle bu yıl yüzde 40 gibi bir düşüş söz konusu olduğunu dile getiren Erdoğan, fakat tekrar bir toparlanma dönemine girildiğini, gelecek 5 yıl için 100 milyar dolarlık bir hedef koyulduğunu bildirdi.

    Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Her iki tarafta da bu irade şu anda mevcut. Sayın Putin'le yaptığımız basın toplantısında bu irade beyanını orada zaten açıkça koyduk. Buna yönelik olarak da birçok alanda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Fakat hepsinden önemlisi gerek Medvedev'e, gerekse sayın Putin'e vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması konusundaki teklifimiz. Bu teklifimize her ikisi de olumlu baktılar, 'çalışmaları başlatalım' dediler ve çalışmalar şu anda Rusya ile vizelerin kaldırılması konusunda başlıyor.

    Dışişleri bakanlarımız bu talimatları almış durumdalar. İnşallah Mayıs veya Haziran'da sayın Medvedev'in Türkiye'ye bir ziyareti olacak ve bu ziyarette stratejik işbirliği toplantımızı yapacağız. Daha önce Rusya'nın Almanya ve Fransa ile yapmış olduğu anlaşmalar var. Bu toplantımızda benzeri bir anlaşmayı da aramızda gerçekleştireceğiz.

    Bu, bizim Suriye, Ürdün, Lübnan, buralarda yapmış olduğumuz çalışmaların belki değişik bir versiyonu olacak. Türk-Rus İş Konseyi'ni de İstanbul'da toplayacağız ve bu toplantıya temenni ederiz ki bu vizelerin kaldırılmasını bir taç olarak o gün imzaları atar ve yerleştiririz. Bütün gezimiz bu şekilde tamamlandı."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow