hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve Mehmet Ali Ağca tahliye oldu

    Ve Mehmet Ali Ağca tahliye oldu
    expand

    Gazeteci-yazar Abdi İpekçi suikastı hükümlüsü olan ve Papa 2. Jean Paul'a suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın 30 yıllık cezaevi hayatı bu sabah sona erdi. Askerlik muayenesi için cezaevinden GATA'ya götürülen Ağca, burada verilen "askerliğe elverişsiz" raporunun ardından serbest bırakıldı. GATA'dan ayrılan Ağca, Ankara Kavaklıdere'de lüks bir otele yerleşti.

    Kardeşi Adnan Ağca'nın da aralarında bulunduğu grup tarafından davul ve zurnayla karşılanan Ağca, Sincan F tipi Cezaevi'nden tahliyesinin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Ruh Sağlığı ve Hastalık Ana Bilim Dalı Başkanlığı'na getirildi. Burada saat 13.30'da sağlık kontrolüne giren Ağca, kontrollerin ardından polikliniğin arka kapısından çıkarıldı.

    Avukat Gökay Çağlaralp Gültekin, Ağca'nın 20 Ocak Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyebileceğini söyledi.

    Otelin masrafının kim tarafından karşılandığının sorulması üzerine Gültekin, "Benim tarafımdan karşılanıyor, yeterli mi?" dedi.

    Gültekin, Ağca'nın herhangi bir yabancı siyasi ile görüşüp görüşmediği yönündeki bir soruya da "Olabilir tabii ki. Bunları basın toplantısında kendisine sorabilirsiniz" yanıtını verdi.

    Bir başka soru üzerine de Gültekin, Ağca'nın Hollywood'da film yapmak istediğini belirterek, teklif alıp almadığının kendisine sorulmasını istedi.

    Gültekin, "Tahliye olduktan sonra ilk sözü ne oldu?" sorusuna da "Tahliye olduktan sonra hemen biz göremedik. Daha sonra bir odada oturduk, sohbet ettik. Bu arada bu işlemler yapıldı işte. Muayene işlemleri yapıldı. Bazı evraklar eksikti, cezaevinden tekrar o evraklar getirildi. Adli sicil kaydı istediler, gittik Adliye'den kaydını getirdik. Bunları tamamladık. Yazımızı aldık şu anda rahatız" yanıtını verdi.



    Güvenlikle ilgili bir kaygılarının olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Gültekin, "Burası Türkiye, müvekkilim de bir Türk vatandaşı. Biz Türkiye'de çok güvende olduğumuza inanıyoruz. Güvenlik görevlisi talebimiz olmadı" dedi. Gültekin, Ağca'nın yanında şu anda kardeşi ve arkadaşlarının bulunduğunu söyledi.

    Ağca, 2006 yılında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Baştabipliğince verilen "Askerliğe Elverişli değildir" sağlık raporu Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca onaylanmadığından, Sincan F Tipi Cezaevi'nden tahliyesinin ardından müteakip kontrol muayenesi için GATA'ya getirilmişti.

    Mehmet Ali Ağca

    Odasına bilgisayar ve yazıcı istedi


    GATA'daki muayenesinin ardından Ankara'daki bir otele gelen Ağca'nın, odasında dinlenmeye çekildiği ve çarşamba günü yapmayı planladığı basın toplantısı için odasına bilgisayar ve yazıcı istediği bildirildi.

    Ağca'nın saat 21.00'den itibaren odasında yalnız kaldığı ve sabaha kadar dinleneceği belirtildi.

    Ağca'nın pek çok çeşitte tatlı siparişi verdiği de öğrenildi.

    Ağca'dan İngilizce metin


    Ağca'nın avukatı Gökay Gültekin, müvekkilinin bugün basına açıklama yapmayacağını, Ağca'nın Ankara'da birkaç gün kalacağını, daha sonraki günlerde basının karşısına çıkacağını söyledi.

    Avukat Gültekin, daha sonra gazetecilere Mehmet Ali Ağca tarafından yazıldığını söylediği İngilizce bir metni dağıttı.

    "Sonsuz güç sahibi Allah'ın adıyla Tanrının ilahi mesajını ilan ediyorum" diye başlayan metinde şu ifadeler yer aldı:

    Madde 1: Tanrı sonsuza dek tek ve benzersizdir. Tanrı sonsuza dek bütündür. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur. Madde 2: Ben Tanrı değilim. Ben Tanrı'nın oğlu değilim. Ben ebedi Mesihim, yani ete kemiğe bürünmüş ve yeniden doğmuş aynı ilahi söz. Ben tüm evrende Tanrı'nın ebedi yüksek hizmetkarıyım. Teslis (Üçleme) diye bir şey yoktur. Madde 3: Ve Kutsal Ruh (Ruhül Kudüs) Tanrı'nın yarattığı bir melekten başka bir şey değildir. Teslis diye bir şey yoktur.
    Madde 4: Dünyanın sonunun geldiğini ilan ediyorum. Tüm dünya bu yüzyıl içinde yok olacak. Her bir insan bu yüzyıl içinde ölecek.
    Madde 5: İncil hata ile doludur. Mükemmel İncil'i ben yazacağım. Ebedi Mesih Mehmet Ali Ağca"

    Avukat Gökay Gültekin, ayrıca Ağca ve Papa 2. Jean Paul'un birlikte çekilmiş bir fotoğrafını kapağına taşıyan Times dergisinde çıkan bir makalenin fotokopisini de basın mensuplarına dağıttı.

    Times'a mektup yazdı


    Bu arada Mehmet Ali Ağca, İngiliz Times gazetesine mektup göndererek, "Hem fiziksel, hem de psikolojik olarak güçlüyüm ve aklım başımda" dedi.

    Ağca, el yazısıyla gazeteye gönderdiği ve gazetenin bugünkü sayısında sayfalarında yer verdiği mektupta, aldığı film ve kitap tekliflerinden bahsetti ve "Özellikle Japonya ve Kanada'dan film ve belgesel projeleri konusunda kendisine büyük ilgi olduğunu" bildirdi.

    Ağca'nın mektubunda kendini "hem fiziksel, hem de psikolojik olarak güçlü ve aklı başında" olarak tanımladığını belirten Times, Ağca'nın biyografi kitabı ve televizyon programlarının yanı sıra "Da Vinci Şifresi" kitabının yazarı Dan Brown'a, "Vatikan Şifresi" konulu bir kitap yazması ve daha sonra bu kitabın filminin çekilmesi konusunda öneride bulunduğu söylentilerinin bile olduğunu kaydetti.

    Ağca'nın mektubunda ayrıca, "Planım, dünyanın sonunu ilan etmek ve mükemmel bir şekilde Hristiyanlığın esaslarını yazmak...Vatikan'ın hiçbir zaman anlamadığı mükemmel Hristiyanlığı ilan edeceğim" ifadesini kullandığı bildirildi.

    Times, Ağca'nın tahliye olduktan sonra Papa 16. Benediktus'la görüşmek ve Hristiyan olmak istediğini de hatırlattı. Gazete, Avrupalı yayıncıların, Ağca'nın anılarını doğru bir şekilde aktaracağı bir kitabın 3 milyon dolar değerinde olabileceğini söylediğini kaydetti.

    Orlandi ailesi Ağca ile görüşmek istiyor

    Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi, Vatikan'da mukim Orlandi ailesini, 1983'te esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolan kızları Emanuela konusunda yeni bir beklentiye soktu.

    Emanuela'nın kardeşi Pietro Orlandi, "Ağca ile görüşmek istiyorum. Görüşmenin kolay olmayacağını biliyorum. Ağca, 1988'de babama, Emanuela'nın hayatta ve iyi olduğunu, bizlere yardım için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Babama verdiği tutmalı" dedi.

    Pietro Orlandi, "Babam, onun sözlerine güveniyordu. O pek bir şey söylemese de güveniyordu. Ben iyimser biriyim. Babama söz vermiş olduğu için de sözünü tutmasını bekliyorum. Ben öteden beri bu hikayenin bir gün mutlaka aydınlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Vatikan sessiz kaldı

    Vatikan, Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine ilişkin haberlere değinmedi.

    Vatikan'ın resmi yayın organı L'Osservatore Romano, bu akşam çıkan nüshasında Ağca'ya tek bir kelimeyle bile yer vermedi. Vatikan Radyosu ise Ağca'nın tahliyesini günün olayları bölümünde hiçbir yorum yapmaksızın üç cümle ile ele aldı.

    Gün boyunca Vatikan Basın Bürosu tarafından Ağca'yla ilgili olarak yazılı veya sözlü bir açıklama yapılmadı.

    Ağca'yla ilgili olarak, Adalet ve Barış Komisyonu Başkanı (Adalet Bakanı) Kardinal Peter Kdowo Turkson dışında Vatikan'dan hiçbir yetkili konuşmadı. Kardinal Turkson, Italia 1 televizyonuna verdiği demeçte, "(Mehmet) Ali Ağca isterse 2. Jean Paul'ün kabrini ziyarete gelip dua edebilir. Ben bu konuda tümüyle mutabıkım" demekle birlikte, bu tür bir ziyaretin yüzlerce polisin refakatini gerektireceğinden bahisle imkansız olacağı imasında da bulunmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow