hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuğunu sokakta çalıştırana af yok

    Çocuğunu sokakta çalıştırana af yok
    expand

    Antalya'da sokakta çalıştığı dördüncü kez tespit edilen çocuklar, devlet korumasına alınacak.

    Antalya'da Çocuk ve Gençlik Merkezi'nce oluşturulan mobil ekiplerin, 2008 yılında 325 olarak tespit ettiği sokakta ilk kez çalıştırılan çocuk sayısı, geçen yıl 349'a yükseldi.

    2008 yılında 325 çocuğa 509 kez sokakta çalışırken ulaşan ekipler, geçen yıl ise 349 çocuğun 717 kez sokakta çalıştığını tespit etti.

    Bu tespitler sırasında çocuklardan birinin 21, bir diğerinin ise 16 kez sokakta çalıştırıldığı saptandı. Sokakta çalıştıkları üçüncü kez belirlenen çocukların aileleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen, 92 çocuğun üçten fazla sokakta çalıştırıldığı tespit edildi.

    Bununla birlikte 2008 yılında sokakta ilk kez çalıştığı belirlenen 325 çocuktan 92'sine geçen yıl da sokakta ulaşıldı.

    Bunun üzerine Sokakta Yaşayan - Çalıştırılan Çocuklar ve Her Türlü İstismara Maruz Kalan Çocuklara Yönelik İl Koordinasyon Kurulu, ailelere*p yönelik daha sert tedbirler uygulanmasını kararlaştırdı. Buna göre, Antalya'da 2010 yılında dördüncü kez sokakta çalışırken tespit edilen çocuklar, ailelerine verilmeyerek ilgili kuruma yerleştirilecek.

    "Aile istismarına göz yumulmayacak"


    Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, sokakta defalarca çalıştırılan ve bu nedenle ailelerince istismar edilen çocuk sayısının arttığına dikkati çekti.

    Seyman, "Bundan böyle dördüncü kez sokakta çalıştırılırken bulduğumuz çocuğu kesinlikle ailesine vermeyeceğiz. Valilik tedbiri olarak çocuğun üstün yararını gözeterek ilgili sosyal hizmet kuruluşuna yerleştireceğiz" dedi.

    Vali Yardımcısı Seyman, bugüne kadar çocuğunu sokakta çalıştıran ailelere yönelik tüm tedbirleri uyguladıklarını ve çocukları mümkün olduğunca ailelerinden almamaya özen gösterdiklerini bildirdi.

    Geçen yıl alınan tüm tedbirlere karşın aynı çocukların 717 kere sokakta çalışırken tespit edildiklerine işaret eden eden Seyman, "Bu sonuç ailelerin çocuklarını sokakta çalıştırma ısrarını gösterir ki bu çok vahim bir durumdur" diye konuştu.

    Bundan sonra dördüncü kez sokakta çalışırken ulaşılan çocuklarla ilgili 5395. Sayılı Çocuk Koruma Kanunu uyarınca beş gün içinde mahkemeye başvurarak tedbir kararı aldıracaklarını belirten Seyman, şunları söyledi:

    "Bazı ailelerin çocuklarını ısrarla sokakta çalışmaya devam ettikleri ve tüm tedbirlere rağmen bunda ısrar ederek onları bir geçinme aracı haline getirdiklerini gördük. Ailenin ihmal ve istismarına hiçbir şekilde göz yummayacağız. Bu nedenle 2010 yılında idari tedbir ve para cezalarıyla yetinmeyeceğiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow