hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altyapı kazısında tarihi su şebekesi bulundu

    Altyapı kazısında tarihi su şebekesi bulundu
    expand

    Denizli Belediyesince yürütülen altyapı kazısı sırasında, 15. yüzyıldan kaldığı tahmin edilen tarihi su şebekesi bulundu.

    Kentin sağlıklı altyapıya kavuşturulması için yürütülen proje kapsamında Mimar Sinan Caddesi'nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında, 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen su şebekesine rastlandı.

    Osmanlı döneminden kaldığı tahmin edilen su şebekesinin ortaya çıkması üzerine bölgedeki altyapı çalışmaları durduruldu.

    Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki arkeologlar ve Denizli Müze Müdürlüğü yetkilileri, tarihi su şebekesinde inceleme yaptı.

    Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, ortaya çıkarılan su şebekesiyle ilgili rapor hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna sunacaklarını söyledi.

    Altyapı kazıları sırasında bulunan tarihi yapının, bölgedeki suları, su değirmenlerine ve uzak noktalara taşımak amacıyla yapılmış su kemerleri olduğunu belirten Baysal, "O dönemlerde ve sonraki yıllarda kentin bu bölgesinde çok sayıda su değirmeni bulunuyor. Kemer, özellikle bölgedeki suyu toparlayıp değirmenlere götürmek için yapılmış. Biz incelememizi yaptık, raporumuzu hazırlıyoruz. İlgili bakanlığa ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna göndereceğiz" dedi.

    Tarihi yapının gün yüzüne çıkarılması konusunda ilgili kurumlardan gelecek karara göre hareket edeceklerini bildiren Baysal, "Bu konuda şu an bir şey söyleyemiyoruz. Gelecek kararı bekleyeceğiz. Kararda eserin çıkarılması istenirse gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow