hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Sigara terörden tehlikeli"

    Erdoğan: Sigara terörden tehlikeli
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sigara yasağının 2. yıldönümünde konuştu ve "Sigara terörden daha tehlikeli" dedi. Hatta "Hem kurusu hem sulusu hepsine karşıyım " diyerek alkolün de sigara kadar zararlı olduğunu söyledi. Başbakan, sigara yasağından taviz verilmeyeceğini de açıkça dile getirdi ve "Muhalefetin yasak kapsamının daraltılması önerisine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

    Ankara'da Yeşilay ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, "sigara tüketimi artık terör kadar, hatta ve hatta terörden bile daha zararlı boyutlara ulaşmıştır. Bu bir gerçektir. O nedenle tütünle mücadele, terörle mücadele kadar önem kazanmıştır" dedi.

    Erdoğan, "Sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsiyorum. Çünkü insanımızı çok seviyorum, halkımı çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir şeyin bizim sorumluluğumuzda hayatta kalmasını istemiyorum. Sigara tüketiminin en aza inmesi için çok büyük duyarlılık gösteriyoruz. Aslında Anayasa'ya bağlılığını ifade edenlerin, Anayasa'nın 56. maddesinden hareketle de böyle bir sorumluluğun, böyle bir yükün altında olduğunu bilmeleri lazım" diye konuştu.

    "Hatta bazı yerlerde işi daha da ileri götürüyorum. Sigara paketini gördüğüm zaman hemen o vatandaşa 'gel seninle bugün bir anlaşma yapalım. Şu sigarayı bırak' diyorum. Tutuşuyoruz, iknaya başlıyoruz" diyen Erdoğan, "Şu ana kadar da vermiş olduğumuz mücadeleden güzel neticeler aldık. Elinden sigara paketini alıyorum, üstüne ismini yazıyoruz, 'sigarayı bıraktım' dedirtiyoruz, tarihi yazıyoruz, imzasını alıyoruz. Bunu diyorum ki hep beraber yürütelim. Şu anda ciddi sayıda sigara paketi birikti. Daha sonra belki de bunları bir müze haline getiririz" ifadelerini kullandı.

    Başbakan Erdoğan, yasanın çıkmasıyla birlikte her şeyin yoluna girdiğini ifade ederek, "Bizim Bakanlar Kurulumuzda asla 7 yıllık dönem içerisinde sigara kokusu, sigara dumanı... Yok böyle bir şey. Bu noktada da örneğiz. İlk zamanlar oluyordu, artık onlar da bıraktı" şeklinde konuştu.

    "Yanı başımda içilmesinden rahatsızım"

    Sigara kullanımı konusundaki hassasiyetiyle ilgili olarak, zaman zaman medyada veya çeşitli platformlarda, "Başbakan kendisi sigara içmediği için başkalarının da sigara içmesini istemiyor' denildiğine şahit olduğunu belirten Erdoğan, "elbette ben aktif bir kullanıcı olmadığım gibi ama altını çizelim, ben pasif bir kullanıcı da olmak istemiyorum" dedi.

    Nerede olursa olsun, yanı başında sigara içilmesinden rahatsız olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, buna kimsenin hakkı olmadığına inandığını vurguladı.

    "Başbakan olduk, koridorlarda giderken sigara dumanından, sigara kokusundan geçemiyorduk. Böyle bir noktadaydık" diyen Erdoğan, "Bazen önüme konuşma notlarım geliyor, konuşma notlarıma bile sigaranın, sigara kokusunun nasıl sindiğini görüyorum. Niye? Çünkü bu yazıp çizen arkadaşlarım da bakıyorum ki bayağı ciddi içiyorlar. Çok berbat bir şey bu" dedi.

    "Kurusu, sulusu hepsine karşıyız"

    Sigara yasağının yumuşatılması için girişimde bulunan milletvekillerine tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Milletinvekilleri atılan böyle bir adımın karşısına dikilebiliyor. Örneğin şu anda anamuhalefet partisinin iki milletvekili ne yazık ki komisyonda tekrar yeni bir önerge vermek suretiyle bu yasayla ilgili değişiklik talebinde bulunuyorlar. Şunu çok açık net söyleyeyim; bizim iktidarımız döneminde böyle bir değişikliğe asla müsaade etmeyiz. Bu karar verilmiştir, bu yasa çıkmıştır ve bu iş bitmiştir" dedi.

    Başbakan, "Sanıyoruz ki ekonomide rakamsal olarak bir yükseliş olacak. İnsanın sağlığı kadar bedeli yüksek olan hiçbir şey yoktur. Hep söylüyoruz ya Kanuni'nin 'halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi', yani bizler bir nefes sağlıklı nefese devleti feda edebilen bir anlayışın, bir medeniyetin mensuplarıyız. Öyleyse burada öyle ufak tefek rakamlar söz konusu olamaz. Aslolan insanımızın sağlığıdır, gençlerimizin sağlığıdır. Biz buna bakacağız. Hem kurusu, hem sulusu, hepsine karşıyız. Bu kadar açık konuşuyorum. Hepsine karşıyız. Niye? Çünkü hepsinin de halkıma zararı var. Bunu aklıselimle düşünmek lazım, bunu sağa, sola çekmenin anlamı yok. Gerçek bu, vakıa bu. Neleri getirip, neleri götürdüğü ortada. Burada minicik yavrularımızın sağlığı söz konusu. Doğmayan yavrularımızın sağlığı söz konusu" şeklinde konuştu.

    "Sigaraya verilen para havaya üfleniyor"


    Sigaranın; kadın, erkek, yaşlı, çocuk ayırt etmeksizin, kullananı da kullanmayanı da dahil olmak üzere bütün toplumun sağlığını ve hayatını tehdit ettiğini belirten Erdoğan, sigaranın bunun yanında sosyo-ekonomik olarak hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine azımsanmayacak oranda zarar verdiğini, darbe indirdiğini dile getirdi.

    Başbakan Erdoğan, ayrıca, "Çocuklar harçlıklarını sigaraya veriyor. Babalar, anneler ekmek parasını buraya yatırıyorlar. Sigaraya verilen paraların hepsi deyim yerindeyse havaya üflenip gidiyor. Ancak şunu da unutmamak lazımdır ki sigara terörden çok daha sinsi bir tehlikedir. Bu tehlike öyle dağlarda falan dolaşmıyor. Sigara, insanımızın cebinde taşıdığı bir ölüm makinesi adeta. Evlerimizde bulundurduğumuz bizi öldürecek bir silah adeta. Çocuklarımızın yanında dolaşan bir ölüm makinesi, bir hastalık yuvası. Bakınız bugün domuz gribi dendiğinde nasıl panik olunduğunu, toplumun geniş bir kesiminin nasıl teyakkuza geçtiğini hepimiz biliyoruz. Bir domuz gribinin yol açtığı ölümler de sigaranın yol açtığı ölümler de ortada. İkisini mukayese edin. Domuz gribiyle mücadele için bütün dünya alarma geçmişti. Bütün ülkeler milyonlarca aşı aldılar. Harcadıkları para milyarlarca dolar. Allah aşkına şimdi soruyorum sizlere: Sigarayla mücadele daha mı az önemli, daha mı az ilgiyi hak ediyor?" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow