hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NATO toplantısında organizasyon skandalı

    NATO toplantısında organizasyon skandalı
    expand

    İstanbul'da yapılan NATO Savunma Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na organizasyon bozuklukları damgasını vurdu. Elektrik kesintisinden gazetecisiz basın toplantılarına kadar binbir aksaklık yaşandı. Gazeteciler, bunun gördükleri en kötü organizasyon olduğunu söyledi.

    Sabah saatlerinde zirve için İstanbul Kongre Merkezi'ne gelen katılımcılar, giriş kartları içeride verilmesine rağmen, kartı olmayanların içeri alınamayacağını öğrendi.

    Maçka-Harbiye arasında gidip-gelip tüm kapılarda şansını deneyen gazeteci ve katılımcılar, Hyatt Regency Otel yakınında kurulan çadırda uzun süre bekletildikten sonra, güvenlik görevlileri eşliğinde Maçka'ya yürütülüp arka yoldan Harbiye'ye geri getirildi.

    1,5 saatte zirvenin yapılacağı alana girebilen gazeteciler defalarca arandı. Kontrollerin bir bölümünü yapan polis, aramaların mantıksızlığını, "Asker böyle istedi" diye açıklarken, başka arama noktasında bulunan askerler ise "Böyle emredildi" dedi.

    Tüm elektronik cihazlara 'dış kapıda kontrol edildi' diye etiket yapıştırıldı ancak kimse 'içeri alınan cihazların etiketi var mı' diye bakmadı.

    Polis gazeteciyi kavgaya davet etti!

    Kontrol noktalarında görevliler arasında ve katılımcılar arasında o kadar çok tartışma çıktı ki, bunaldığını söyleyen bir polis memuru, tartıştığı gazeteciyi dışarıda kavgaya davet etti.

    Zirvenin yapıldığı merkezin arka kapısından, çöplerin arasından içeri alınan gazeteciler, inşaa halindeki koridorlardan salona girebildiler.

    Gazetecisiz basın toplantısı

    Sonunda içeri girebilen gazeteciler, NATO'nun Halk Diplomasisi'nden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Francois Bureau'nun basın toplantısına gazeteci alınmayacağını öğrendi.

    Saat 11.15'teki basın toplantısının basın olmadan olmasının anlamsız olacağını uzun uğraşlar sonucu anlatabilen gazetecilerin, 10.30'da toplu halde toplantı odasına götürülmeleri kararlaştırıldı.

    Gazetecileri içeri alan mihmandar, kapıdan çıkmak yerine alt kattan çıkılacağının emredildiğini belirterek, kongre merkezinde çıkış aramaya başladı.

    Salondan salona, koridordan koridora dolaştırılan gazeteciler 11.15'te dışarı çıkabildiler. 11.15'te binanın dışına çıkarılabilen gazeteciler, bu kez de kendilerini toplantının yapılacağı salona götürecek aracı beklemeye başladılar. Araç 10 dakikada bulunabildi.

    Gazeteciler Genel Sekreter Yardımcısının basın toplantısı yaptığı İTÜ'ye 11.50'de varabildi. Gazeteciler, İTÜ'ye ulaştığında görevliler basın toplantısının sona erdiğini söylediler. Bunun üzerine ikna edilen Bureau bu kez gazetecilere tekrar aynı açıklamayı yaptı.

    "İki tarafı da suçlamak istemiyorum"

    Bureau, "Bu koşullarda çalışmak çok kolay değil. NATO Savunma Bakanları Toplantısı, ev sahibi ülke ve NATO'nun ortak çalışmasıdır. İki tarafı da suçlamak istemiyorum. Meslektaşlarımla konuşup sorunları çözmeye çalışacağız. Bizim için yaşananlar çok kötü çünkü basın kamuoyuna ulaşmamızın anahtarı. Ne bizim için iyi ne sizin için iyi. Siz çalışamıyorsunuz biz de bu toplantının önemini kamuoyuna anlatamayacağız. Halk için de burada neler olduğunu öğrenemeyecek. Daha iyi olabilirdi" dedi.

    Elektrik kesildi, yabancılar dalga geçti

    Zirvenin yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi'nin elektrikleri saat 13.00 sıralarında kesildi. Karanlığa bürünen merkezdeki yabancılar, "Türkiye'nin elektrik faturasını ödeyecek parası yok galiba" diye dalga geçti.

    Basın merkezinde internet bağlantısı güvenlik gerekçesiyle yoktu. Afganistan'da NATO'nun internetin kullanımıyla ilgili yaptıklarını anlatan NATO Genel Sekreter Yardımcısı Bureau, basın merkezindeki internet yasağının mantığının sorulması üzerine gülerek, "Bu akşam sonuna kadar internetin olacağını umuyoruz" dedi.

    Merkezde birçok koridor kapısı emirle kapatılıp başında görevli bekletildiğinden, tuvalate gitmek için 100 metrenin üzerinde yürümek gerekiyor. 100 metre yürüdükten sonra kapalı tutulan kapının tam arkasına gelinebiliyor ama kapıdan kimse geçirilmiyor.

    Gönül-Rasmussen görüşmesi

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı için İstanbul'a gelen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile görüştü.

    Milli Savunma Bakanı Gönül, Rasmussen'i, görüşmenin gerçekleşeceği İstanbul Kongre Merkezi Tophane Salonu'nun girişinde karşıladı.

    Heyetler arası görüşmenin başlangıcında konuşan Gönül, toplantının İstanbul'da gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    Rasmussen de gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. Görüşme, kısa süre görüntü alınmasının ardından basına kapalı yaklaşık yarım saat sürdü.

    Bu arada, Vecdi Gönül, Avustralya Savunma Bakanı John Faulkner ve Portekiz Savunma Bakanı Agusto Santos Silva ile de ayrı ayrı görüştü. Basın kapalı gerçekleşen görüşmeler yaklaşık 20'şer dakika devam etti.

    Şüpheli paket korkuttu

    Bu arada toplantıların yapıldığı Lütfi Kırdar Kongre Vadisi yakınında bulunan otobüs durağında unutulan kutu polisi alarma geçirdi. Polis trafiği kesmeden kutuya müdahale etti. Uzman ekiplerin incelediği kutudan bilgisayar parçaları çıktı.

    Lirik tarih gösterisi

    Savunma bakanları ve diğer konuklar, yarın yapılacak toplantılar öncesinde bazı etkinliklere katılmak üzere İstanbul Kongre Merkezine geldi.

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eşi Sevim Gönül, konuklarını kırmızı halı serili giriş kapısında karşıladı. Bakan Gönül, konuklarını beklerken görüntü almakta olan basın mensuplarının yanına giderek, tokalaştı ve kısa süre sohbet etti.

    Vecdi Gönül ve eşi Sevim Gönül, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve eşi Anne-Mette Rasmussen'i de kapıda karşıladı. Daha sonra Gönül ve Rasmussen eşleriyle, iki yanında Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesindeki Mehteran Bölüğünde görevli yeniçeri kıyafetli kişilerin yer aldığı, üzerinde NATO ve Türk bayraklarının bulunduğu fon önünde basına poz verdi.

    Konuklar daha sonra, proje mimarlığını Yekta Kara ile merhum Ali Taygun'un yaptığı, Türkiye'nin kültürel zenginliğini, müziğin ve dansın çeşitliliğiyle yansıtan "Lirik Tarih" gösterisini izledi.

    "Lirik Tarih" gösterisi, 1996 yılında "HABITAT-II", 1999 yılında AGİT Zirvesi ve 2004 yılında NATO Zirvesi katılımcılarına da sunulmuştu. Katılımcılar basına kapalı yapılan gösterinin ardından çalışma yemeğine geçecekler.

    Toplantılar programı

    Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in başkanlığında ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ev sahipliğinde yarın yapılacak olan NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantıları için İstanbul'a gelen üye ülkelerin savunma bakanları, İstanbul Kongre Merkezi Beylerbeyi Salonu'nda bu akşam çalışma yemeğinde bir araya gelecek.

    ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in de aralarına bulunduğu 28 İttifak üyesi ülkenin savunma bakanlarını buluşturacak toplantılar çerçevesinde ilk olarak yarın sabah "Kuzey Atlantik Konseyi" oturumu gerçekleştirilecek.

    Oturum, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve Milli Savunma Bakanı Gönül'ün konuşmalarıyla başlayacak. Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla "Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO Dışı ISAF Katılımcıları" toplantısı yapılacak.

    Toplantıların ardından NATO Genel Sekreteri Rasmussen basın toplantısı düzenleyecek. Bu arada, NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantıları dolayısıyla sıkı güvenlik önlemleri alındı.

    Toplantıyı, önceden akredite olan basın mensupları kimliklerini ibraz ettikten sonra aldıkları kartlarla izleyebiliyor. Basın mensuplarının, kamera, fotoğraf makinesi, diz üstü bilgisayarları kontrol edildikten sonra güvenlik etiketleri yapıştırıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow