hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Avustralya ve Yeni Zelanda Bakanları Gelibolu'da

    Avustralya ve Yeni Zelanda Bakanları Geliboluda
    expand

    Avustralya ve Yeni Zelanda Savunma Bakanları John Faulkner ile Han-Dr Wayne Mapp, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları'nın 95. yıldönümü törenleri öncesinde 20 kişilik bir heyetle Gelibolu'ya geldi.

    İki bakan Şehitler Abidesi Şeref Holü'ndeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu ve Çanakkale şehitliğini ziyaret etti.

    Gelibolu yarımadasında, Çanakkale Savaşları'nın ve Anzak koy çıkarmasının 95. yıldönümü törenleri için çalışmalar başladı.

    Avustralya ve Yeni Zelanda, Savunma bakanları ile 20 kişilik bir heyet görevlendirdi. Bu çerçevede, konuk bakanlar, yarımadanın en uç noktasında, Hisarlık tepede bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi'ni gezdi.

    Yeni Zelanda Savunma Bakanı Han-Dr Wayne Mapp, Abide Şeref Holü'nde bulunan Çanakkale Savaşları Rölyefi ve Atatürk Anıtı önünde yaptığı konuşmada, Gelibolu'nun hem Türkiye hem yeni Zelanda hem de Avustralya için önemli bir yer olduğunu söyledi.

    Mapp, "Üç ülke de modern dünyaya ilk adımlarını burada attı. Türk Cumhuriyeti'nin, Atatürk önderliğinde kurulduğu ilk dakikalar Çanakkale'de Gelibolu yarımadasında gerçekleşti. Aynı şekilde Yeni Zelanda ve Avustralya'nın, İngiliz Kraliyeti'nden ayrı bir bağımsız devlet olduğunu hissettikleri bir toprak üzerindeyiz şu anda. Bu yarımada üç ülke için gerçekten çok önemli bir mekan. Anıtları gezdim ve mezarların üzerindeki isimleri okurken çok etkilendim. Bu anıt mezarlardaki isimler atalarımızın. Onun için çok önemli. Gençlerin buraya glerek o isimleri okuyup, geçmişle geleceği birbirine bağlamaları bizim için çok önemli. Genç Yeni Zelanda ve Avustralyalılar da bu duygularla gelerek atalarını anıyorlar" dedi.

    Avustralyalı bakanı John Faulkner da, "Sorumlu bakanlar olarak bizim için burası çok önemli. Gelibolu bizler ve ülkelerimiz için çok önemli. 25 Nisan'da yapılan Anzak çıkartmasından dolayı Gelibolu önem arz ediyor. Yaklaşık 8 bin 700 Avustralyalı ve 3 bin kadar Yeni Zelandalı, Gelibolu'da hayatlarını kaybetti. Onların anısını için olduğu kadar, hayatlarını kaybetmiş Türkler için de burada bulunuyoruz. Çanakkale Şehitler Abidesi, Gelibolu'daki kayıpların önemini ortaya koymaktadır" dedi.

    Heyet daha sonra basına kapalı olarak geziye çıktı. Kara ve Deniz Savaşları'na ilişkin rehberlerden bilgi alan heyet, tören hazırlıkları ve 25 Nisan Anzak koy çıkartmasının 95. yılında gerçekleşecek ayin için  bölgede kurulacak portatif tribün, tuvalet ve benzeri araç gereçlerin yanı sıra, alınacak güvenlik ve ulaşım tedbirlerini gözden geçirecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow