hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kira ve tütün enflasyonu 7 yılın zirvesine çıktı

    Kira ve tütün enflasyonu 7 yılın zirvesine çıktı
    expand
    KAYNAK DHA

    Merkez Bankası, Ağustos ayında, kirada yıllık enflasyonun 7 yılın zirvesine, tütün ve ürünlerindeki yıllık enflasyonun da yüzde 23.55 ile 2010 yılından bu yana en yükseğe çıktığına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası'nın Ağustos'a ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, "Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,29 oranında azalmış ve yıllık enflasyon 0,74 puan düşüşle yüzde 8,05 olmuştur. Ağustos ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de ifade edildiği üzere tüketici enflasyonundaki düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme belirleyici olmuştur. Bu dönemde çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları gerilerken ana eğilimleri temel mal kaynaklı olarak bir miktar yükselmiştir" denildi.
    Emeklilik bekleyen binlerce kamu çalışanına kötü haber
    Raporda hizmet fiyatları yüzde 0.71 artarken grup yıllık enflasyonunun 0.46 puan azalarak yüzde 8.09'a gerilediğine işaret edilerek, bu dönemde yıllık enflasyonun kira dışındaki tüm alt gruplarda düştüğü, kira yıllık enflasyonunun ise yüzde 8.92 ile son yedi yılın en yüksek düzeyine ulaştığı vurgulandı.

    Raporda, lokanta-otel grubunda yıllık enflasyonun da baz etkisinin yanı sıra gıda fiyatlarındaki düşüşle birlikte yüzde 8.63'e gerilediği belirtilerek, "Aylık gelişmeler incelendiğinde, diğer hizmetler grubundaki yüksek fiyat artışlarının özellikle emek yoğun hizmetler (bakım-onarım, ev hizmetleri vb.), eğitim (üniversite eğitimi) ve sağlık kalemlerinde gerçekleştiği görülmüştür. Ulaştırma hizmetleri fiyatlarının artış hızı ise Ağustos ayında yavaşladı" değerlendirmesi yapıldı ve şöyle denildi:

    "Temel mal grubu yıllık enflasyonu Ağustos ayında 0,15 puan azalarak yüzde 8,67 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda sınırlı bir oranda yükselirken diğer gruplarda azalış kaydetti. Temmuz ayında Türk lirasında gözlenen değer kaybının yansımaları bu dönemde otomobil ve beyaz eşya fiyatlarında izlendi. Diğer taraftan, beyaz eşya dışındaki elektrikli/elektriksiz alet ve mobilya fiyatları ise yatay seyretti. Giyim fiyatları Ağustos ayında mevsimsel ortalamaların bir miktar üzerinde düşüş kaydetmiş; giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubu fiyatları ise ılımlı bir artış sergiledi."

    Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonunun 3.50 puan azalarak yüzde 6.19'a gerilediği de belirtilen raporda, "Taze meyve ve sebze fiyatları, Ağustos ayında yüzde 11.54 gerilerken bu grupta yıllık enflasyon yüzde 11.97 oldu. Taze meyve sebze dışı gıda grubunda ise yıllık enflasyon yüzde 5.36'ya geriledi. İşlenmemiş gıda grubunda kırmızı et fiyatları son iki aydaki yüksek artışların ardından Ağustos ayında yüzde 0.74 ile daha sınırlı bir artış kaydetti, grup yıllık enflasyonundaki gerileme devam etti. Böylelikle işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 4.42'ye geriledi" denildi ve şöyle devam edildi:

    "Tütün ürünlerinde, Temmuz ayının ortasında gerçekleşen yüksek fiyat artışının Ağustos ayına sarkan etkisiyle, fiyatlar yüzde 3,64 oranında yükselmiştir. Böylelikle, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 23.55 ile 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış ve tütün ürünlerinin yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 1.12 puana yükseldi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow