hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyaz eşya dağıtan valiye hapis cezası!

    Beyaz eşya dağıtan valiye hapis cezası
    expand

    Yargıtay, yerel seçimlerde beyaz eşya dağıtımıyla gündeme gelen eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman'a hem hapis cezası, hem de memuriyetten men cezası verdi. Verilen cezalar ertelendi.

    Yargıtay, Tunceli Valisi olduğu dönemde "298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a muhalefetten" yargıladığı Giresun Valisi Mustafa Yaman hakkındaki kararı bugün açıkladı.

    Yargıtay 8. Dairesi, Vali Yaman'ı seçim kanununa muhalefetten suçlu buldu, ancak verdiği 7 ay 15 günlük hapis cezası hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

    Yaman, 5 yıl içerisinde aynı suçu işlemediği takdirde verilen hüküm ortadan kalkacak. Karara, Vali Mustafa Yaman'ın itiraz hakkı bulunuyor.

    Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde görülmekte olan davanın bugünkü duruşmasına Yaman'ın avukatı Vedat Pehlivan katıldı. Pehlivan, davayla ilgili yapılan araştırma kapsamında, şahitlerin yerel mahkeme aracılığıyla dinlendiğini anımsatarak, tanık ifadelerinde olayın "siyasi amacı olmadığı, seçmenlerin iradesini yanıltmaya yönelik bir durumun olmadığını" söyledi.

    Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının oluşumunda değişik siyasi görüşlere sahip kişilerin yer aldığını, bu yapı içerisinde alınan kararların bir kesime kanalize olmasının mümkün olamayacağını savunan Pehlivan, vakıflardan bütün valiliklerin aynı şekilde yardım talebinde bulunduğunu, genelde yıl boyu devam eden sosyal yardımların da bazı dönemlerde arttırıldığını ifade etti.

    Pehlivan, "Bu, valinin iradesiyle olan bir durum değildir. Bu tamamen hükümetin tasarrufudur. Valilerin de bunu engellemesi söz konusu değildir. Yardımların o dönemde artırılması sistemin sorunudur" dedi.

    Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararının ardından yardımların durdurulduğunu, YSK kararından sonra basında yer alan görüntülerin arşiv kayıtları olduğunu anlatan Pehlivan, YSK kararının da yardımların durdurulması yönünde değil, "yardımların yasaya uygun devam ettirilmesi" yönünde olduğunu kaydetti.

    Beraatını istedi

    Avukat Pehlivan, Vali Yaman'ın eyleminin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 63/b maddesinde yer alan "Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç, gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırılmaları yasaktır" hükmü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek, yasa maddesinde yer alan suçun unsurlarının oluşmadığını söyledi.

    Pehlivan, müvekkili Vali Yaman'ın beraatını talep etti.

    Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş de esas hakkındaki mütalaasını tekrarlayarak, Yaman'ın, 298 sayılı yasanın 63/b maddesi yollamasıyla aynı yasanın 154. maddesinin son fıkrası ve Türk Ceza Kanunu'nun 63. maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi.

    Karar...

    Avukat Pehlivan'ın esas hakkındaki savunmasının ardından Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanı Serpil Çetinkol, davanın bittiğini belirterek, dava dosyasının incelenerek karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

    Verilen aranın ardından kararı açıklayan Yargıtay 8. Ceza Daire Başkanı Çetinkol, Yaman'ın üzerine atılan suçun sabit görüldüğünü belirterek, 298 sayılı yasanın 63/b ve 154. maddesinin son fıkrası gereği 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına, oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

    Çetinkol, Yaman'ın geçmişi, duruşmadaki olumlu hal ve tavırları ile bir daha suç işlemeyeceği yönündeki kanaat doğrultusunda verilen cezada indirime gidildiğini belirterek, Yaman'ın 7 ay 15 gün hapse mahkum olduğuna hükmettiklerini kaydetti.

    Daire, Yaman'ın TCK'nın 53. maddesinde yer alan, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, "TBMM üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etme haklarından yoksun bırakılmasına" da karar verdi.

    Daire, Vali Yaman'ın bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğu için Yaman hakkında verilen hükümlerin açıklanmasının geri bırakılması kararı aldı. Vali Yaman, 5 yıl içerisinde aynı suçu işlemediği takdirde verilen hükümler ortadan kalkacak. Vali Yaman'ın verilen karara itiraz hakkı bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow