hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dersim harekatında zarar görenlere dair teklif

    Dersim harekatında zarar görenlere dair teklif
    expand

    Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Tunceli'de 1937-1938 yıllarında yapılan askeri harekatta zarar görenlerin zararlarının karşılanmasını öngören teklif verdi.

    Genç, düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde, kamuoyunda "Dersim İsyanı" olarak bilinen olaylarda çok sayıda insanın zorla göç ettirildiğini ve haksız yere öldürüldüğünü ileri sürdü.

    Tunceli halkının maddi ve manevi acılarının bütünüyle tazmin edilmesinin mümkün olmadığını, ancak devlet tarafından sağlanacak katkıyla halktan özür dilenebileceğini ifade eden Genç, "Konunun sürekli gündemde tutulması, Tunceli'de yetişen yeni gençlerin devlete ve güvenlik güçlerine karşı kin ve nefret duyguları beslemesine ve devamına neden olmakta ve bu durum, bölge ve ülke insanının huzurunu olumsuz yönde etkilemektedir. Teklifimin yasalaşması, konunun ülke gündeminden düşürülmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

    Genç, Güvenlik Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin tasarının görüşülmesi sırasında Genel Kurulda söz alamadığını belirterek, bu yasanın "antidemokratik" olduğunu ileri sürdü.

    Genç, kurulacak Müsteşarlığın kimleri, nasıl denetleyeceğinin ve bu kuruma kimlerin atanıp, ne kadar ücretle çalıştırılacağının açıkça ortaya konulmadığını söyledi.

    ABD'nin Irak'taki birliklerinin komutanı General Ray Odierno'nun Ankara'ya gelişinde üst düzeyde karşılanmasını eleştiren Genç, "Türk askerinin başına çuval geçiren General, Türkiye'ye geldiğinde, ülke gündemi Başbakan eşinin başörtüsüyle değişti. Bir ülkenin askeri, o ülkenin onurudur. Çuval geçirme olayının affedilecek yanı yoktur" diye konuştu.

    Eski Tunceli Valisi Yaman'a ceza verilmesi


    Genç, Giresun Valisi Mustafa Yaman'ın, Tunceli Valiliği döneminde seçimlerde dağıttığı beyaz eşya yardımıyla ilgili açılan davada 7 ay 15 gün hapis ve kamu görevinden men cezası almasına ilişkin soruyu yanıtlandı. Yaman'ın Tunceli Valiliği döneminde konağında verdiği partiler için Elazığ'dan yemek getirildiğini ileri süren Genç, "Keyfi harcamalar yapıyor, kural tanımıyor, AKP'li gibi davranıyordu. Benim milletvekili seçilmemi önlemek için, önümü kesmek için beyaz eşya dağıttılar" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow