hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBMM'nin gündeminde Atalay gensorusu var

    TBMMnin gündeminde Atalay gensorusu var
    expand

    Meclisin bu haftaki önemli konularından biri, CHP'nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesi olacak.

    TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 23 Şubat Salı günü, bir saat süreyle milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayacak.

    Sözlü soruların ardından görüşmeleri yarım kalan Arsa üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Yasa Tasarısına devam edilecek.

    Tasarının görüşmeleri, 2. maddeden devam edecek. Tasarı, TOKİ'ye devredilen arazi ve arsaların, arazi vergisinden muaf tutulmasını öngörüyor.

    Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasını öngören yasa tasarısı, 24 Şubat Çarşamba günü Genel Kurul'da ele alınacak.

    Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor.

    Proje hakkındaki anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.

    Genel Kurul'da, 25 Şubat Perşembe günü, CHP'nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak. Önerge sahipleri adına bir milletvekili, gruplar ve Bakan'ın yapacağı konuşmaların ardından gensorunun gündeme alınıp alınmayacağı oylanacak.

    Önergede, "demokratik açılım" olarak adlandırılan projenin, dış güçlerin de desteği ile siyasi iktidar tarafından ortaya konulduğu iddia edilerek, "Proje kapsamında, terör örgütü mensuplarının yargı sürecini etkileyen, bu konuda özel yargılama düzeni sağlamak için devletin olanaklarını seferber eden, terör örgütü mensuplarının tutuklanmaması için hukuku çiğneyip, yargıyı yönlendiren pazarlıkları yapan, bu amaçla gizli müzakereler yürüten Bakan Atalay hakkında gensoru açılması" isteniyor.

    Komisyonlar

    TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek. Dışişleri Komisyonu, Yurtdışı Türkler Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısını, 23 Şubat Salı günü ele alacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından verilen Sayıştay Kanunu Teklifini, 24 Şubat Çarşamba günü görüşecek.

    Teklif, Sayıştayın, hukuki denetimin yanı sıra mali ve performans denetimi yapmasını da öngörüyor. Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu; 23 Şubat Salı günü Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, 24 Şubat Çarşama günü Çevre ve Orman Bakanlığı ile Trakya Madenciler Yardımlaşma Derneği, 25 Şubat Perşembe günü ise Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı ile TÜPRAŞ yetkililerini dinleyecek.

    Deprem riskinin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 24 Şubat Çarşamba Günü Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, ODTÜ, TÜBİTAK, TMMOB yetkililerinden bilgi alacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow