hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yalçınkaya'dan kapatma davası açıklaması

    Yalçınkayadan kapatma davası açıklaması
    expand

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "AK Parti ile ilgili soruşturma aşamasına geçildiği söylenemez. Ama her gazete ve köşe yazısı inceleniyor" açıklamasında bulundu. Yalçınkaya'ya AK Partili Burhan Kuzu yanıt verdi: "Toplanan kağıtlarla dava açılacak olursa yazık olur."

    Yalçınkaya, Sheraton Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    "AK Parti hakkında yeni bir kapatma davası açacağınız konuşuluyor" denilmesi üzerine Yalçınkaya, "Bu konuda biraz da basının, köşe yazarlarımızın hataları oldu. Tahminlerde bulunuyorlar, bu tahminler her zaman doğru olamaz. Yani Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bağımsız ve tarafsız bir kurumdur, hiç bir kesimin etkisinde kalmaz" dedi.

    "İnceleme ile soruşturmayı ayrı tutmak lazım" diyen Yalçınkaya, "Yani inceleme safhasında her parti hakkında yapılan bir inceleme vardır. Burada basın mensuplarının yazdıkları, her gazete, köşe yazarlarının yazıları inceleniyor, değerlendirmeler yapılıp sonuca varılıyor. Bunları bilmeniz için söylüyorum" ifadesini kullandı.

    Bir gazetecinin, "Kapatma davası ile ilgili inceleme safhasından soruşturma safhasına geçildiği izlenimi edinebilir miyiz?" şeklindeki sorusuna da Yalçınkaya, "Hayır, yanlış. Sadece 'inceliyoruz' dedim. İncelemenin anlamı şu, yani ihbarları basın yapıyor, biz onları ihbar sayıyoruz. Köşe yazarlarımızın yorumlarını, sizlerin haberlerini ihbar kabul ediyoruz ve bunların doğru olup olmadığını değerlendiriyoruz. İnceleme bu demektir. Şu anda da bu aşamada. Eğer incelemede deliller ciddi bir hal alırsa o zaman soruşma safhasına geçilecek, soruşturma safhası o zaman başlayacak. Öyle bir açıklama da yapmadım" yanıtını verdi.

    "18 siyasi parti var. '18 parti için inceleme ne ise AK Parti için de odur' diyebiliyor musunuz?" sorusuna ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, "Evet, diyebiliriz. Zaten bağımsız ve tarafsız bir inceleme dememizin anlamı o değil mi?" cevabını verdi.

    Yalçınkaya'ya Kuzu'dan yanıt

    Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, inceleme her zaman yapar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bu rutin işidir. Doğal görevidir. Bütün mesele bunları objektif delillere dayandırması... Birinci davada bunu gördük. İnternetten indirme bir takım mesajlarla dava açılmıştı. Sıcak sıcak eldeki belgelerle... Dolayısıyla o tür bir dava hazırlığı elbette ki hukuki bir dava hazırlığı olmaz. O açıdan tabi bu bir hazırlık olarak düşünülür ama bundan ne çıkar bilemem" dedi.

    Burhan Kuzu, bir gazetecinin "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı 'Yazılı haberleri ihbar sayıyoruz' dedi. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?" sorusuna, "O mahkemenin bildireceği bir delil. Kendi bunları ihbar sayar da eğer sadece toplanan kağıtlarla bir dava açılacak olursa, memlekete yazık olur. 50 yılda Avrupa'da 3 parti kapatılmış. Bizde 26 parti kapatılmış. Tablo bu... Türkiye partiler mezarına döndü. Dolayısıyla parti kapatmak, dava açmak iş değil. Mesele demokrasiyi nasıl çalıştırırız? Buna bakmak lazım" karşılığını verdi.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon ile ilgili "Şimdi biz onları fişliyoruz" diyen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ve "İktidara karşı çıkanların kanı bozuk" ifadesini kullanan AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Aydoğmuş'un konuşmaları hakkında da inceleme başlatmıştı.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya daha önce de "Her parti için kapatma davası açılıp açılmayacağı kendi fiilleriyle ölçülür. Bunu partiler zaten hisseder'' demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow