hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Elazığ depremini önceden tahmin ettik"

    Elazığ depremini önceden tahmin ettik
    expand

    Bilimadamları Marmara bölgesinde kurulu 7 istasyondan alınan veriler ışığında, proje yetkilileri, "Elazığ depreminin olacağını önceden tahmin edebilmiştik" açıklamasında bulundu.

    "Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi" kapsamında sadece Marmara bölgesinde kurulan ve depremin önceden tahmin edilmesine imkan tanıdığı bildirilen bu istasyonlar, Marmara dışında ilk kez Muğla'nın Fethiye ilçesinde, ardından Denizli, Isparta ve Burdur'da kurulacak.

    Proje yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ, 2000'li yılların başında hayata geçirdikleri proje kapsamında kurulan istasyonlardan alınan verilere göre, 5'in üzerinde büyüklükteki bir depremin olacağını önceden tahmin edebildiklerini söyledi.

    Bugüne kadar kurulan istasyonların sadece Marmara Bölgesi'nde yer aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Üstündağ, "İstasyonların kurulmasına 2000'li yılların başında başlandı. Tekirdağ'daki Yeniçiftlik, Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesindeki Çalı, Fethiye ve Görükle, İstanbul Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu, yine İstanbul'daki Bakırköy ile Sakarya Üniversitesi istasyonlarımızdan sürekli veriler alıyoruz. Marmara Ereğlisi, Gemlik ve Tekirdağ merkeze birer adet istasyon daha kuruluyor. Marmara dışında ilk istasyonumuzu Muğla'nın Fethiye ilçesinde kuracağız. Bu konuda Doğa Hareketleri Araştırma Derneğinin girişimleri olumlu sonuçlandı. Fethiye Belediyesiyle görüştüler ve istasyon kurulması konusunda söz aldılar" dedi.

    Fethiye'nin ardından Denizli, Isparta ve Burdur bölgesinde de istasyon kurulması için çalışma yapacaklarını belirten Üstündağ, "Bu istasyonları ülkeye ne kadar yayabilirsek depreme ilişkin bilgileri önceden edinme, tahmin edebilme imkanına kavuşabiliriz. Elazığ depreminin olacağını önceden tahmin edebilmiştik. Elde edilen sonuçlar ve deprem arasındaki ilişki, istasyonların önemini açıkça gösteriyor" dedi.

    Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday da depremin önceden tahmin edilmesi konusunda yürütülen "Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi" kapsamında istasyonların kurulumunun dernekleri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

    Agalday, istasyonlardan alınan ölçüm sonuçlarına dayanarak 2-3 ay önceden büyük bir depremin geleceğini görmeye başladıklarını iddia ederek, "Son bir haftada daha da olgunlaşıyor. Son gün içinde ise çok daha net veriler alabiliyoruz. Elazığ depreminde saatler öncesinde parametreler ise yapılan işin doğru yolda olduğu ortaya koyuyor" diye konuştu.

    Agalday, çalışır durumdaki mevcut istasyonlardan aldıkları verilere göre Marmara Bölgesi'nde şu an için büyük bir deprem beklenmediğini belirterek, deprem olacağına dair herhangi bir veri hareketi olduğunda bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

    Türkiye'nin yüzde 92'si deprem tehdidi altında

    Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serkan Öztürk de, Türkiye'nin yüzde 92'si, nüfusun yüzde 95'i, büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'i ve barajların yüzde 92'sinin deprem tehlikesinde olduğunu belirtti.

    Öztürk, Türkiye'nin doğusunda yer alan Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Erzurum, Erzincan ve Hakkari'yi içine alan bölgede sismik durgunluk çalışmalarına bağlı olarak gerçekleştirdiği araştırmada, 1970-2005 yılları arasındaki büyük depremlerin öncü sismik durgunluk analizlerini yaparak 2005'ten sonraki muhtemel büyük bir depremin öncü sismik durgunluk süresini belirlemeye çalıştığını anlattı.

    Serkan Öztürk, yaptığı analizler sonucunda, pazartesi meydana gelen Elazığ-Karakoçan depremini içine alan bölgede, öncü sismik durgunluğun 2004'ten sonra başladığı, 2009'da da devam ettiğinin ortaya konduğunu ve 2009-2010 arasında bu bölgede bir depremin olabileceğinin öngörüldüğünü ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow