hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turhan Selçuk toprağa verildi

    Turhan Selçuk toprağa verildi
    expand

    İstanbul'da 88 yaşında vefat eden karikatürist Turhan Selçuk'un cenazesi, vasiyeti üzerine, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verildi.

    Turhan Selçuk için öğle saatlerinde ilçedeki Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

    Selçuk'un Türk bayrağına sarılı cenazesi başında yapılan törene Selçuk'un eşi Nurhan ve kızı Aslı ile yakınlarının yanı sıra Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül, eski turizm ve tanıtma bakanı Alev Coşkun, Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç, eski TBMM Başkanvekili Uluç Gürkan, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Nevşehir Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turgay Ara, Osman Aydın ve vatandaşlar katıldı.

    Tören öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Mustafa Sarıgül, Selçuk'un dünya karikatür tarihine önemli izdüşümler yaptığını, Türkiye Değişim Hareketi olarak en büyük arzularının Abdülcanbaz Müzesi kurulması olduğunu, bunun için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini kaydetti.

    Sarıgül, "Tarih her zaman Abdülcanbaz'ın yaptığı eserlerin bize her zaman ışık tuttuğunu görsün istiyoruz" dedi.

    Sarıgül, deprem bölgesine gitmek için, törene katılmadan ayrıldı.

    Törende konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, 2005 yılında Turhan Selçuk'u Hacıbektaş'a davet ettiğinde Turan Selçuk adına Hacıbektaş etkinliklerinde sergi düzenlediklerini, o sergideki kendilerine hediye edilen 35 karikatürünü Selçuk'un defnedileceği Çilehane bölgesine yapmayı planladıkları İnsanlık Müzesi'nde sergileyeceklerini söyledi.

    Selmanpakoğlu, "Bu karikatürleri Hacıbektaş'ta yapacağımız 'Karanlıktan Aydınlığa' adlı insanlık müzesinde özel bir bölümde yer alacak ve onun düşüncelerini yaşatacaktır. Abdülcanbaz'ı Gözlükçü Sami ve arkadaşlarını gençler tanımaya devam edecek" diye konuştu.

    Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker de Selçuk'un bugüne kadar çizdiklerinden en ufak ödün vermediğini ifade etti. "Onu uzun uzun anlatmaya yüreğim el vermiyor" diyen Peker, Selçuk'u Hacıbektaş'ın can dostlarına ve pirlerine emanet ettiklerini, can dostları ve pirlerin ona layığıyla sahip çıkacaklarından şüpheleri olmadığını kaydetti.

    Turhan Selçuk'un kızı Aslı ise "Onun bir parçasıyım ama içimden bir parça gitmiş gibi. Ama vasiyetin yerine geldi ve sen iyisin. Bu benim için çok önemli. Sen benim Abdülcanbazımsın. Ben de senin canbaziyerin oluyorum. Sana veda etmiyorum çünkü buraya sık sık gelip seni yalnız bırakmayacağım" diye konuştu.

    Alev Coşkun da Selçuk'un bugünün Türkiye'sinin zor koşullarında hala düşündüren, eğiten, yönlendiren karikatürlerini yapmakta olduğuna dikkati çekerek, "Selçuk'un geçen gün yayınladığı bir karikatür hiçbir zaman beynimin köşesinden çıkmayacak. Bir insan 'sus' işareti yapıyordu. Altında ise 'Sus demokrasi var' diyordu" dedi. Onun aydınlanmayı, Mustafa Kemal'i, Atatürk düşüncesini bildiğini kaydeden Coşkun, incinsen de incitme felsefesini de bildiğini ifade etti.

    Coşkun, onun neden Hacıbektaş'ı vasiyet ettiğini şöyle anlattı: "O neden Hacıbektaş'a geldi? O can dostlarının ve gönül dostlarının yanına geldi. Onlarla beraber Türkiye'nin uç, ön açıcı düşüncesini benimsediği için geldi Hacıbektaş'a."

    Selçuk'un cenazesi, törenin ardından, ilçedeki Mahsuni Şerif'in mezarı ile Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre'nin heykellerinin bulunduğu Çilehane bölgesine götürüldü.

    Cenaze, Çilehane bölgesinde, Alevi geleneklerine göre "hak meydanı görevinin yerine getirilmesi, canın sırlanması, toprağa verilmesi" töreni yapıldıktan sonra toprağa verildi. Turhan Selçuk'un eşi Nurhan Selçuk mezardan toprak aldı. Nurhan Selçuk'un gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow