hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karasu'daki kıyı erozyonunun nedeni çözüldü

    Karasudaki kıyı erozyonunun nedeni çözüldü
    expand

    Sakarya'nın Karasu ilçesi sahilindeki kıyı erozyonunun kum birikmesini engelleyen liman mendireğinden kaynaklandığı belirlendi.

    Ankara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nde görevli harita mühendisleri İbrahim Çalışkan ve Tahsin Acar ile Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'ne (DLH) bağlı Bolu Bölge Müdürlüğünde görevli kontrolör Nurettin Temizel, 3 gün boyunca bölge sahilindeki kıyı erozyonunu inceledi.

    Uzmanlar, yaptıkları incelemenin ardından gözlemlerini Kaymakam Murat Duru ve Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu'na aktardı.

    Çalışkan, kıyının daha fazla erozyona maruz kalmaması için kullanılan 10 kıyı tahkimatının (mahmuz) sayılarının gerekenden az olması nedeniyle yeterli işlevi görmediğini ifade etti.

    Mühendis Çalışkan, "Bizim işimiz durumu ortaya koymak. Kaymakamlık ve belediye çözüm için acil şekilde harekete geçmeli. Belediyenin başvurusu üzerine 2005 ve 2007'de sahilde meydana gelen erozyonu yerinde inceleyerek haritalara işledik. Denizin her iki ölçümde de sahile doğru gelmekte olduğunu saptadık. Şimdi yaptığımız ölçümlerde de beklenenin üzerinde bir erozyon olduğunu gördük" dedi.

    Çalışkan sözlerine, "Bunun nedenlerini çeşitli etkilere bağlamak mümkün ama gerçek şu ki mendirek yüzünden kıyıya kum gelmiyor. Temel sorun bu. Mendireğin doğu tarafında 3, batı yönünde de 2 kilometre olmak üzere 5 kilometrelik alanda tahribat var. Önlem alınmadığı takdirde erozyonun süreceğini söyleyebiliriz" diye devam etti.

    Karasu'da dalgaların yol açtığı kıyı erozyonu nedeniyle sahilde çok sayıda yazlık ev yıkılmış, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesinde (İÜ) görevli akademisyenlerin uydu görüntüleri ve GPS yöntemiyle gerçekleştirdikleri analizlerde, 1996'da liman inşaatının başlatılmasının ardından geçen sürede kıyı şeridinde 100 metreye varan erozyon tespit edilmişti.

    Analizlerde, önlem alınmadığı takdirde birkaç yıl içinde denizin, ana caddeyi aşarak deniz seviyesinden daha aşağıda bulunan geri plandaki bölgeleri su altında bırakabileceği uyarısında bulunulmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow